VIDEO | Svidníčania si pripomenuli 79. výročie oslobodenia mesta

2217x
22. Január 2024
Obyvatelia Svidníka si 79. výročie oslobodenia mesta pripomenuli pietnym aktom
Pozrite si našu videoreportáž
 
79. výročie oslobodenia mesta 19. januára si Svidníčania pripomenuli pietnym aktom kladenia vencov na troch pamätných miestach. Pri Pamätníku 1. československého armádneho zboru na Dukle, pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku a nakoniec pri soche armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku.  
 
„Bolo to veľmi smutné, lebo v minulosti tu muselo padnúť veľa vojakov, ale páčilo sa nám to.“
 
„Prišli sme si uctiť pamiatku za tých vojakov, “ povedali deti, ktoré prišli na pietny akt.
 
 Svidníčania si pripomenuli oslobodenie mesta (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Ja som frontové dieťa, vojnu si nepamätám, ale povojnový život. Rástol som ako dieťa, takže mám v pamäti to, ako to všetko vyzeralo, ako to všetko začínalo a ako ten kraj po tých ťažkých bojoch v Karpatsko-duklianskej operácii vyzeral. Ja by som nechal odkaz, že: aby si dnešná mládež vážila tieto mierové podmienky, že môže byť v mieri, slobodne, študovať, a aby nezažila tieto hrôzy, ktoré zažili títo ľudia v povojnovom období a keď sa začínalo z týchto ruín,“ povedal Jozef Rodák, historik, člen zväzu protifašistických bojovníkov.
 
 Socha armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Sloboda sa nerodila jednoducho, neprišlo z nenazdajky, ale stála mnoho obetí, krvi, potu a mnoho nešťastných životov. Jediné čo môžeme urobiť je sa pokloniť, zaspomínať, vyvesiť vlajku, zahrať hymnu a vzdať úctu. To je naša povinnosť, ktorú musíme vzdať týmto ľuďom, ktorí neváhali  za našu slobodu položiť to najcennejšie čo mali– život,“ vyjadril sa Michal Iľkanin, poslanec PSK.
 
 Pamätník 1. československého armádneho zboru na Dukle (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Je to veľmi ťažké, pretože tak, ako si dnes ľahko zvykáme na to, že vojna je súčasťou nášho každodenného života, musím urobiť všetko pre to, aby sme zabránili, aby sa také vojnové hrôzy opakovali. Pre mňa je najväčšou výzvou to, aby deti a mládež pochopili, že vojna je strašné zlo, že to nie je počítačová hra, ktorú si vieme nasimulovať,“ povedala Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník.
 
„Viete, keď zomrie posledný pamätník a účastník vojny, potom už nebude tých, ktorí by hovorili ako to naozaj bolo. Preto sa aj rôznymi spôsobmi snažíme zachovať čo najviac spomienok, príbehov a zážitkov z vojnových  čias a odovzdávať ich ďalej tým mladším generáciám. Toto je pre mňa veľmi dôležité,“ dodala Ivančová.
(13:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár