Ubehlo 29 rokov od brutálnej vraždy kriminalistov

1465x
22. Január 2024
Spomienka na zavraždených kriminalistov
(Zdroj: KRPZKE) 
 
20. január 1995 sa nezmazateľne zapísal do histórie polície a ostane v pamäti všetkých policajtov, najviac však policajtov z Košíc.
 
V tento deň boli v priamom výkone služby na Adlerovej ulici v Košiciach brutálne zavraždení dvaja košickí kriminalisti - starší seržant Ľubomír Palacký a seržant Ladislav Nistor.
 
Počas preventívno-bezpečnostnej akcie zameranej na predchádzanie bytových krádeží na sídlisku Dargovských hrdinov kontrolovali dvoch podozrivých mužov. Po výzve na predloženie dokladov jeden z mužov vytiahol pištoľ a šesťkrát strelil do Ľubomíra Palackého, ktorý bol namieste mŕtvy. Ladislav Nistor v snahe zabrániť útoku páchateľa bol zasiahnutý jednou strelou do brucha a následne ho páchateľ usmrtil ranou do tyla.
 
 (Zdroj: KRPZKE)
 
Tieto vraždy vyvolali mimoriadny ohlas a pobúrenie nielen v radoch polície, ale aj širokej verejnosti. Minister vnútra povýšil oboch menovaných do hodnosti inšpektorov in memoriam. 20. januára, teda uplynulo 29 rokov od ich tragickej smrti.
 
Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, plk. Mgr. Štefan Mulik, riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach plk. JUDr. Štefan Szalontai, vedenie krajskej i okresnej kriminálnej polície a ďalší policajti si uctili pamiatku svojich kolegov položením kvetov pri pamätnej tabuli na mieste udalosti i na ich hroboch.
(8:30, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár