Technické služby mesta Svidník realizujú výsadbu stromov

1066x
18. Január 2024
V tomto období vegetačného pokoja mesto pristupuje k náhradnej výsadbe
 Stromčeky boli dovezené z Nemecka (Zdroj: FB Svidník - oficiálna stránka mesta)
 
Výsadbu realizujú Technické služby mesta Svidník. Je to krajšia časť práce súvisiaca so starostlivosťou o dreviny. Hoci mesto nerado, práca s drevinami prináša aj výrub aj orezávanie a tak sa stále tešia, keď príde na rad výsadba.
 
Stromčeky z Nemecka
 
Nové stromy s názvom Malus Royalty – Okrasná jabloň v počte 20 kusov vytvorili alej na Ul. Duchnovičovej v zelenom páse obojstranne popri chodníku pod pravoslávnom farou. Tieto stromčeky boli dovezené z Nemecka.
 
Okrasná jabloň Royalty
 
Táto jabloň sa vyznačuje veľmi bohatým jarným kvitnutím. Strom vytvára guľovitú korunu. Intenzívnu farbu kvetov okrasnej jablone Royalty nedostihne snáď žiadna okrasná sakura. Sýto ružové kvety s nádychom purpurovej sa objavujú v apríli a obsypú každoročne celý strom.
 
 
Jej listy sú intenzívne červené, až fialové a mierne lesklé. Strom na jar kvitne nádhernými, ružovými kvetmi. Pred odkvitnutím začnú pučať listové púčiky a než zvädnuté kvety spadnú, strom sa pomaly olistí do temne vínovej farby lesklých listov. Listy si zachovávajú svoju farbu až do jesene, kým opadajú.
 
Ďalšou atrakciou sú plody, malé, temne vínovo červené, lesklé malvičky. Jabloň je veľmi atraktívna aj na jeseň a v zime vďaka zaujímavým, červeným plodom, ktoré zostávajú na strome počas celej zimy.
 
 (Zdroj: FB Svidník - oficiálna stránka mesta)
 
Takmer sto stromčekov
 
V posledný týždňoch vysadili 40 hrabov stĺpovitých pri cintoríne Vyšný Svidník, na letisku 10 smrekov obyčajných, pri amfiteátri 5 lip malolistých a pri ihrisko ZŠ Karpatská 5 smrekov obyčajných. Pod vežou s útulňou boli vysadené smreky obyčajné v počte 30 kusov.
 
Vianočný stromček
 
Počas vianočného obdobia mestu robil radosť 180cm smrek, ktorý zdobil priestor priamo na pódiu vedľa vysvietených saní. Tento stromček posadili k Zimnému štadiónu vo Svidníku. Vianoce im teraz môže robiť celý rok.
 
 (Zdroj: FB Svidník - oficiálna stránka mesta)
 
Pravidlá výrubu
 
Súhlas na výrub dreviny vydáva mesto Svidník na základe podanej žiadosti správcu verejnej zelene TS mesta Svidník v súlade s § 47 a 48 zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny a to formou rozhodnutia, a na jeho vydanie sa vzťahuje zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní.
 
Konanie týkajúce sa výrubu dreviny začína na základe písomnej žiadosti s tvaromiestnou obhliadkou za účasti správneho orgánu, správcu verejnej zelene TS mesta Svidník a Štátnej ochrany prírody a krajiny Prešov, kde sa rozhodne o výrube stromov alebo ich ponechaní.
 
Pri obhliadke sa zhodnotí stav dreviny a posudzujú sa dôvody uvedené v žiadosti na odstránenie. Súčasťou rozhodnutia pri súhlase na výrub dreviny je aj uloženie povinnosti uskutočniť primeranú náhradnú výsadbu. Dreviny je možné rúbať až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia. Výrub je možný v období vegetačného kľudu t.j. od októbra do konca mesiaca februára.
(14:14, red.)
Diskusia
Pridať komentár