Najtvrdšie boje o Dargov a jeho oslobodenie pripomenie spomienka pri pamätníku

1409x
17. Január 2024
Pri Dargovskom priesmyku prebiehali kľúčové boje medzi vojskami nemeckého Wehrmachtu a Červenej armády
(Zdroj: dargov.eu) 

Pri Pamätníku oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku sa vo štvrtok 18. januára zídu predstavitelia štátnej a verejnej správy, miestnej samosprávy aj občianskych združení, aby si pripomenuli 79. výročie oslobodenia Dargovského priesmyku.

Na prelome rokov 1944 a 1945 tu prebiehali kľúčové boje medzi vojskami nemeckého Wehrmachtu a Červenej armády. Pri oslobodzovaní východného Slovenska prišlo o život 22 000 vojakov. Pietny akt kladenia vencov sa začne o 10:30.

„Hovorí sa, že ten, kto zabúda na svoju minulosť, nemá ani budúcnosť. Generácie, ktoré tieto udalosti spred 79 rokov prežili, žiaľ, odchádzajú. My sme o ich príbehoch už len počuli. Je však na nás, aby sme odkaz slobody, ktorú nám vybojovali, strážili. Pretože aj aktuálne udalosti nám ukazujú, že slobodu a demokraciu nestačí jednorazovo vybojovať. Treba si ju chrániť,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 (Zdroj: dargov.eu)

Bitka o Dargovský priesmyk trvala dlhých 7 týždňov, svojou dĺžkou, intenzitou a počtom obetí patrí medzi najväčšie na území bývalého Československa. V lesoch v Slanských vrchoch sa odohrali jedny z najkrutejších bojov. Trpeli tu nielen vojaci ale aj civilisti, ktorí sa skrývali počas prechodu frontu v lesoch, mnohé dediny boli zničené, či vypálené.

Veliteľ 4. ukrajinského frontu armádny generál Ivan Jefimovič Petrov si vybral Dargov ako hlavné miesto prieniku, pretože Dargovský priesmyk uzatvára Košickú kotlinu z východu, a stal sa preto strategickým bodom pre dobytie Košíc.

Rozkaz dostala 1. gardová armáda generálplukovníka Andreja Antonoviča Grečka ​a naľavo od nej v smere na Slanec sa do pohybu dala 18. armáda generálporučíka Antona Josifoviča Gastiloviča. Oproti nim stál XXXXIX. horský zbor generála Karla von LeSuire operačne podriadený veliteľovi nemeckej 1. tankovej armády a zároveň veliteľovi armádnej skupiny Heinrici generálplukovníkovi Gotthardovi Heinricimu.
 
(Zdroj: dargov.eu) 

Po ťažkých bojoch a následnom ústupe nemeckých vojsk nasledovalo oslobodzovanie okolitých obcí aj mesta Košice Červenou armádou. Dnes tieto udalosti pripomína Pamätník oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku, ktorého autorom je sochár Vojtech Löffler.

Odhalený bol v roku 1955 pri príležitosti 10. výročia bojov o Dargovský priesmyk a každoročne 18. januára sa pri ňom koná pietna spomienka. Košický samosprávny kraj zrekonštruoval pamätník v roku 2022, pričom opravu za 390-tisíc eur financoval zo svojho rozpočtu. Úpravami prešla dlažba aj schodisko, pribudlo nové osvetlenie či vodozádržné opatrenia.
(14:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár