Opravili zemetrasením poškodenú cestu medzi Tokajíkom a Ďapalovcami

1024x
17. Január 2024
Cestná infraštruktúra medzi Tokajíkom a Ďapalovcami, ktorú poškodilo minuloročné októbrové zemetrasenie, je opravená
(Zdroj: PSK) 

Prešovský samosprávny kraj rekonštrukciu zrealizoval koncom roka 2023 vďaka finančnej pomoci cezhraničného partnera Malopoľského vojvodstva.

Poskytnuté finančné zdroje vo výške približne 223-tisíc eur konkrétne použil na obnovu takmer 1,5 km dlhého úseku nachádzajúceho sa priamo v ohnisku zemetrasenia. 
 
(Zdroj: PSK) 

„V náročných situáciách, kedy sú obyvatelia vystavení sťaženým podmienkam a prakticky bojujú o prežitie a svoje domovy, sa každá pomoc počíta. A mala by byť čo najrýchlejšia. Práve preto si nesmierne vážime promptnú pomoc nášho dlhoročného partnera z Poľska – Malopoľského vojvodstva, ktoré finančnou pomocou prejavilo solidárnosť s našimi regiónmi a ich obyvateľmi. Naše partnerstvo má pevné korene a jeho význam sa ukazuje tak v dobrých časoch aj v tých menej radostných, ktoré sme zažili v našom kraji v októbri minulého roku,“ poznamenal v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský.
 
(Zdroj: PSK) 

Využitie nenávratného finančného príspevku od cezhraničného partnera bolo pritom viazané do konca uplynulého roka. PSK ich čerpanie do 31.12.2023 deklaroval v Dohode o finančnej pomoci, ktorú v súvislosti so živelnou pohromou schválila Rada vojvodstva. 
 
Stavebné práce v predmetnom 1,48 km dlhom úseku realizovala Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Samotné činnosti konkrétne zahŕňali frézovanie asfaltového krytu s vyčistením povrchu a neskôr aplikovanie asfaltového postreku. Nasledovalo položenie asfaltových betónových vrstiev, a napokon aj výšková úprava uličných vpustí.
 
 (Zdroj: PSK)

Začiatkom decembra boli všetky stavebné činnosti v úseku ukončené a po rekonštrukcii začala slúžiť motoristickej verejnosti. Oprava poškodenej cestnej komunikácie prispela k zabezpečeniu plynulejšej cestnej premávky. V neposlednom rade tiež ľuďom z dotknutého územia zabezpečila dostupné a bezpečné prepojenie.

Prešovský samosprávny kraj v prvej fáze vyčlenil a prerozdelil na pomoc obyvateľom zasiahnutým zemetrasením z 9. októbra 2023 celkovo 136 500 eur. Financie boli poukázané rodinám zo štrnástich obcí z dotknutých okresov Humenné, Stropkov a Vranov nad Topľou. V druhej fáze prerozdelí ďalších 150-tisíc eur, stať by sa tak malo začiatkom roka 2024.
(14:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár