Župa hľadá Sto chutí Košického kraja

1032x
16. Január 2024
Kuchárska kniha Sto chutí Košického kraja spojí tradičné chute regiónu
(Zdroj: KSK) 

Dobroty, ktoré pripravujú už generácie naprieč celým Košickým krajom, možno prihlásiť do 15. februára 2024 na adrese recepty@vucke.sk.

Máte doma tradičný recept, ktorý patrí medzi vaše rodinné poklady? Kuľaša, perec, holubky či pirohy majú čestné miesta na stoloch východniarov už generácie.

S obmenami ich pripravujú na Gemeri, Spiši, Above aj Zemplíne. Župa sa ich rozhodla po prvý raz v histórii pozbierať. Na svojich obyvateľov sa obracia s výzvou, ktorá spojí tieto tradičné chute regiónu v kuchárskej knihe Sto chutí Košického kraja.
 
(Zdroj: KSK) 

„Dobré jedlo má v našej kultúre silné korene, veď napokon raňajky alebo večera sú často jedinou chvíľou počas dňa, ktorú trávi rodina spolu. V roku 2024 oslávi župa 100. výročie svojho založenia, pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zozbierať tradičné recepty, bez ktorých si stolovanie nevedia predstaviť východniari už generácie. Keďže doposiaľ takáto kuchárka v našich končinách nevyšla, kniha receptov Sto chutí Košického kraja bude prvou svojho druhu,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Každý obyvateľ župy má možnosť prispieť svojou obľúbenou tradičnou maškrtou a nájsť tak v kuchárke aj svoje meno. Recepty možno posielať do 15. februára 2024 na adresu recepty@vucke.sk.
 
(Zdroj: KSK) 

Potrebné je uviesť názov pokrmu, zoznam a množstvo potrebných ingrediencií ako aj presný návod na prípravu. Taktiež poteší stručný popis tradície prípravy tohto jedla či iná zaujímavosť spájajúca sa s receptom. Fotografia finálnej dobroty je vítaná. Prihlásiť možno akýkoľvek recept – od tradičnej polievky cez hlavné jedlo až po dezert.

Knihu receptov Sto chutí Košického kraja slávnostne predstaví Košický samosprávny kraj v apríli počas Župných dní pri príležitosti 100. výročia založenia Košickej župy.
(15:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár