Vlani prišlo na svet v prešovskej nemocnici 2475 bábätiek

982x
12. Január 2024
 V prešovskej nemocnici sa narodilo 2475 bábätiek
 Mamičky oceňujú najviac ľudský prístup personálu (Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana)
 
Oblasť gynekológie a pôrodníctva je z pohľadu  medicíny jedna z najkrajších. Potvrdzujú to aj štatistiky pôrodnosti v roku 2023 vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove.
 
Vlani tu zaznamenali takmer 2500 pôrodov a dokonca 33 krát išlo o dvojičky. Najčastejším dievčenským menom bola Sofia, chlapčenským Tomáš.  
 
Hoci štatistiky pôrodnosti hovoria o vlaňajšom miernom poklese počtu pôrodov aj narodených detí, gynekologicko-pôrodnícke oddelenie patrí medzi najvyťaženejšie v regióne.
 
,,V roku 2023 sme zaznamenali na oddelení gynekológie a pôrodníctva celkovo 2442 pôrodov, narodilo sa 2475 detí, z toho 1241 chlapcov a 1234 dievčat,“ uviedol MUDr. Jozef Dzurilla, primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva.
 
Doslova boom zaznamenali pri dvojičkách, dvojnásobnú radosť si domov odviezlo až 33 rodičov. Najčastejšie dievčenské mená boli Sofia, ďalej Tímea, Natália, Sára, Viktória, Ema, Nela či Eliška. Rebríček chlapčenských mien vedie Tomáš, ďalej Oliver, Samuel, Michal, Šimon, Jakub a Filip.
 
 
Ako uviedla Mgr Ľubica Gimecká, vrchná sestra Perinatologického centra, objavili sa aj raritné mená - dievčatká s menami Aisha, Lori, Amelly, Latife, Noura, Nazli a chlapci s menami Miron, Deron, Levi, Sinan, Umud, Korado.  
 
Prešovská pôrodnica má výborné meno a roky si udržuje i napriek napríklad obdobiu pandémie vysoké čísla pôrodnosti. Mamičky oceňujú najviac ľudský prístup personálu a komunikáciu, v druhom rade hľadia na kvalitu ubytovania. V tomto smere má nemocnica ambíciu zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb.
 
,,Tak ako aj v iných  pôrodniciach došlo k poklesu počtu pôrodov. Tento trend sa prejavil už v roku 2022, kedy medziročne klesol počet pôrodov na Slovensku cca o 10%. V roku 2022 naša pôrodnica paradoxne zaznamenala nárast počtu pôrodov a stala sa tak s počtom pôrodov 2659 najväčšou pôrodnicou na Slovensku. V roku 2023 sa tento negatívny demografický vývoj prejavil z časti aj u nás,“ vysvetlil primár MUDr. Dzurilla.
 
 Až 33 krát sa narodili dvojčatá (Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana)
 
Samozrejmosťou je v nemocnici použitie epidurálnej analgézie na zmiernenie bolestí pri pôrode.,,Je to štandardná služba  na želanie rodičky. V roku 2023 malo tzv. bezbolestný pôrod celkovo 90 rodičiek,“ dodal primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva.
 
Priemerný vek rodičiek sa celosvetovo zvyšuje. Väčšinou sa udáva priemerný vek matky v čase narodenia jej prvého dieťaťa, a ten je dnes na Slovensku okolo 29 rokov. V nemocnici je toto číslo trochu nižšie.  
 
Rovnako dôležité ako gynekologicko-pôrodnícke je aj oddelenie neonatológie. To je súčasťou Perinatologického centra, jedného z celkovo šiestich na Slovensku. To prešovské má špecifické a jedinečné postavenie v Prešovskom kraji v diagnostike a liečbe novorodeneckých patológií. ,,Súčasťou našej práce je aj zabezpečovanie transportov kriticky chorých novorodencov zo spádových nemocníc a na špecializované pracoviská.
 
V Perinatologickom centre sa centralizujú mamičky s rizikovými graviditami (napr. hroziaci predčasný pôrod, diabetes melitus u tehotných.). V minulom roku dosiahol počet u nás predčasne narodených detí (pred ukončeným 37 týždňom tehotenstva) takmer 15 percent.
 
 
Najčastejšími príčinami hospitalizácie na jednotke vysokošpecializovanej starostlivosti o novorodencov boli rôzne problémy s dýchaním vyžadujúce ventilačnú liečbu, vrodené vývojové chyby, poruchy popôrodnej adaptácie,“ uviedla primárka Perinatologického centra MUDr. Zuzana Vojteková.
 
Ako jedno z mála pracovísk na Slovensku poskytuje  liečbu riadenou celotelovou hypotermiou po ťažkých perinatálnych asfyxiách (pridusenie bábätka pri pôrode).Súčasťou Perinatologického centra je aj banka ženského materského mlieka, ambulancia pre deti s perinatálnymi rizikami a hniezdo záchrany.
 
,,V minulom roku sme skvalitnili prístrojové vybavenie o dva celotelové ultrazvukové prístroje a moderný komplexný neonatologický transportný systém,“ dodala primárka MUDr. Vojteková.  
 
Väčšina bábätiek sa rodí v stanovenom termíne, t.j. v intervale dva týždne pred a dva týždne po vypočítanom dátume pôrodu. ,,Keďže sme jedno zo šiestich perinatologických centier na Slovensku, ktoré sústreďuje všetky patologické pôrody z regiónu, a teda aj predčasné pôrody,  rodí sa u nás väčšie percento predčasných pôrodov ako v iných nemocniciach,“ vysvetľuje primár gynekológie a pôrodníctva Jozef Dzurilla.
 
Zaujímavosťou v prešovskej nemocnici je, že pomerne bežne sa objavujú mamičky, ktoré prídu porodiť svoje desiate dieťa. A najplodnejším mesiacom bol vlani apríl, kedy mali 224 pôrodov a narodilo sa pri nich 228 detí.    
(13:41, red.)
Diskusia
Pridať komentár