Košická ZOO dosiahla v roku 2023 vysokú návštevnosť

1545x
12. Január 2024
  ZOO Košice zažilo tretiu najlepšiu návštevnosť v histórii
 (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Jej bránami prešlo 244 000 návštevníkov. Zahraniční turisti tvorili medzi návštevníkmi 35 percent. Kým v predchádzajúcich rokoch mali najväčšie zastúpenie Maďari, v tomto roku bolo viac počuť Ukrajincov, Čechov, Poliakov, ale aj Nemcov či anglicky, španielsky alebo taliansky hovoriacich návštevníkov.
 
Košická zoo je veľkým magnetom najmä pre rodiny s deťmi, ale aj pre organizované skupiny, vrátane školských výletov. V roku 2023 sa jej mimoriadne darilo na chovateľskom úseku. Na svet privítala dokopy 219 mláďat, čo je historicky najviac. Ide napríklad o dve mláďatá ohrozených byvolcov bieločelých, dva pakone modré alebo niekoľko druhov spevavcov.
 
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Darilo sa aj na vtáčom úseku. Po štyroch rokoch sa vyliahol žeriav stepný, prvýkrát výry skalné, opakovane plameniaky a bažanty pestré, ktoré už od roku 2009 vo voľnej prírode nikto nevidel. Mimoriadnu radosť mala zoo z odchovu lori Forstenovho, ohrozeného papagája z indonézskeho ostrova Sumbawa.
 
Za chovateľský úspech roku 2023 v zoo považujú doteraz najväčší počet mláďat v skupine tučniakov. Pribudlo ich deväť. V závere roka potešili aj prírastky austrálskych vačkovcov kengúr červenokrkých, ktoré prešli celkovou zmenou chovu. Zoo zostavila skupinu z troch samíc. Dve prišli z Helsínk, tretia z pražskej zoo.
 
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Chovný samec sa narodil v košickej zoo a v priebehu roka 2023 sa stal trojnásobným otcom. K obmene pristúpili aj v stáde mimoriadne vzácnych zebier bezhrivých. Dnes majú jedného samca a štyri samice, ktoré doviezli z rôznych európskych zoo. V kolekcii zvierat pribudli štyri medvieďatá zachránené z prírody vďaka Záchrannej stanici a Ekocentru Zázrivá.
 
V roku 2023 v zoo pokračovali s výstavbou nových chovných zariadení pre domáce plemená zvierat v tzv. primátorských výbehoch. Úplne nový pavilón dostal pár juhoamerických malých mačiek Margaj. Stavebné úpravy si vyžiadal aj havarijný stav potoka Hrubša, ktorý zničila veľká voda po búrke.
(9:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár