Mesto Košice zvyšuje bezpečnosť chodcov

1515x
12. Január 2024
V Košiciach nasvietili priechody pre chodcov špeciálnymi asymetrickými smart LED svietidlami
 (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Mesto Košice pokračuje v investíciách do zvyšovania bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky. V závere minulého roka sa uskutočnila výstavba bezpečných priechodov pre chodcov na Moldavskej ceste v blízkosti vysokoškolských internátov a zastávky MHD OC Optima a na Štefánikovej ulici - z Kmeťovej ulice na Kasárenské námestie.
 
Priechody pre chodcov ako najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky sú v oboch týchto lokalitách zvýraznené a nasvietené špeciálnymi asymetrickými smart LED svietidlami. Vďaka tomu sa zlepšila viditeľnosť chodcov, znížilo riziko dopravných nehôd a zvýši bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.
 
Priechod pre chodcov na Moldavskej ceste nasvecuje nové smart LED osvetlenie. Zároveň tu ešte v priebehu februára dôjde aj k výmene rozvádzača verejného osvetlenia za smart rozvádzač s diaľkovým riadením. Chodci sú už viditeľnejší aj na priechode na frekventovanej ceste na Štefánikovej ulici v mestskej časti (MČ) Staré Mesto.
 
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Okrem nového osvetlenia nad priechodom z oboch strán je tu osadené aj dopravné značenie s výstražnými blikačmi. Tie sa vďaka detekcii chodca rozblikajú a upozornia vodičov ešte predtým, ako niekto vstúpi na vozovku.
 
Na severe a sídlisku KVP pribudlo nové osvetlenie
 
K zvýšeniu bezpečnosti Košičanov prispeje aj doplnenie svetelných bodov verejného osvetlenia v lokalitách, kde doposiaľ chýbalo.
 
V mestských častiach Sever a Sídlisko KVP pribudlo dokopy 17 nových stĺpov verejného osvetlenia so smart LED svietidlami. Bezpečnejšie sa môžu cítiť obyvatelia na Krupinskej ulici na Severe, kde pribudli lampy medzi ulicami Nitrianska a Stará spišská cesta.
 
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Osvetlený je po novom aj chodník v parku, ktorý spája ulice Kustrova a Čárskeho. Na Kustrovej ulici sa vymenil aj rozvádzač verejného osvetlenia za smart rozvádzač s diaľkovým riadením.
 
Na Sídlisku KVP osvetľuje deväť nových stĺpov chodník na Triede KVP pri zastávke MHD Starozagorská (v smere na sídlisko), v úseku od čerpacej stanice po križovatku s ulicou Jána Pavla II. Umiestnenie nových stĺpov zároveň počíta aj s budúcim rozšírením chodníka a vytvorením cyklochodníka.
(8:33, red.)
Diskusia
Pridať komentár