Mesto Košice zaviedlo miliónové škrty

1040x
11. Január 2024
  Mesto Košice šetrí, vyzvalo k tomu aj mestské časti
 (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček na stretnutí s vrcholnými predstaviteľmi mestských častí požiadal starostov, aby čo najskôr začali so šetriacimi opatreniami a nasledovali tak mesto, ktoré už zaviedlo miliónové škrty.
 
Už rok 2023 sa začal optimalizáciou v dopravnom podniku a následne mesto všetky výdavky v roku 2023, i napriek obrovským nákladom na energie či zvyšujúcu sa infláciu, znížilo plošne o 4 %. V závere roka mesto znížilo výdavky, ako aj náklady na chod úradu o viac ako 2,7 milióna eur.
 
Okrem znížených platov prijalo vedenie mesta úsporné opatrenia aj v ďalších oblastiach. Pozastavili sa napríklad projekty výstavby nového zariadenia pre seniorov, nájomných bytov či parkoviska pre autovraky.
 
 (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Znižujú sa náklady na odpadovú politiku podľa požiadaviek poslancov. Mestské podniky musia ubrať zo svojich služieb a optimalizovať náklady. Mestská polícia začína so spájaním niektorých veliteľstiev, ale šetrí sa aj na mestských novinách, ktoré po novom budú vychádzať ako dvojmesačník. Státisíce mesto ušetrí aj na odmenách zamestnancov.
 
Od nového roka došlo k výraznému zníženiu platu primátora a námestníkov. V súčasnosti má viacero starostov mestských častí vyšší plat než samotný primátor. Takisto poslanci mestských častí zarábajú v mnohých prípadoch viac ako poslanci väčších slovenských miest.
 
Primátor Jaroslav Polaček teraz očakáva, že mestské časti pristúpia k podobným opatreniam, aké prijalo mesto. Okrem zníženia platov ide napríklad o reklamu, tlačoviny a aktivity, ktoré nepatria dnes medzi nevyhnutné rozpočtové položky.
(11:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár