Vyhrážal sa, že zopakuje útok v Prahe

1923x
11. Január 2024
  Mladík sa vyhrážal, že sa stane to, čo v Prahe
 
 (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
Nie u všetkých sa sociálne siete stali v uplynulých dňoch priestorom na posielanie novoročných vinšov a prianí. V niektorých prípadoch sa stali „dejiskom“ vyhrážania sa likvidáciou, s odvolávaním sa na nedávne tragické udalosti v Prahe.
 
V posledný decembrový deň si žiačka jednej zo základných škôl v okrese Spišská Nová Ves našla v jednej z aplikácii odkaz: „To mi je jedno, že celá škola, ja si beriem ostrú zbraň, mne nerobí problém tam strieľať“, a krátko na to druhý v znení: „môžete kontaktovať koho chcete, ale h**** Vám to pomôže, stane sa to, čo v Prahe“, a následne boli tieto odkazy zdieľané aj medzi iných spolužiakov.
 
Keďže tieto správy vyvolali vážne znepokojenie personálu školy, žiakov ale i rodičov, riaditeľka zalarmovala policajtov, ktorí začali vo veci okamžite konať. Osoba, ktorá sa tohto skutku dopustila, bola vypátraná v Košiciach.
 
Po vykonaných potrebných procesných úkonov bola umiestnená do cely policajného zaistenia a policajti Obvodného oddelenia Policajného zboru v Gelnici za základe získaných, zhromaždených a vyhodnotených dôkazov z prečinu šírenia poplašnej správy obvinili 19-ročného Košičana.
 
V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky. Zároveň sa bude skúmať aj duševný stav obvineného. Policajti zároveň spracovali podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby.
 
 
Tieto prípady neberie polícia na ľahkú váhu
 
Rýchla a úspešná realizácia tohto prípadu je dôkazom toho, že polícii nie sú takéto prípady ľahostajné. Prioritou je eliminovať riziko strát na životoch a zdraví a v čo najkratšom čase nájsť čo najefektívnejšie riešenie vyhrotenej situácie. Predchádzať tragickým následkom sa Policajný zbor snaží aj preventívnou formou.
 
Už v materských školách sa detičky môžu stretnúť s policajtmi, ktorí im hravou formou vštepujú základné informácie. Policajti pravidelne navštevujú nielen základné, ale aj stredné školy, a nielen počas prednášok, ale i vzájomných diskusií, odpovedajú na zvedavé žiacke otázky či spoločne hľadajú riešenia rôznych situácií.
 
Do užšej spolupráce vstúpila polícia s pedagogickými zamestnancami. Školy majú k dispozícii tzv. „školských policajtov“ a výsledkom má byť nielen dôvera medzi týmito inštitúciami, ale aj prísun informácií o dianí v škole, na ktoré vie Policajný zbor v prípade potreby operatívne , no hlavne promptne reagovať.
 
Aj tu však do súčinnosti musia opäť vstúpiť rodičia. Škola nemôže suplovať výchovu v rodinách. Polícia preto apeluje na rodičov – všímajte si aj to, čo si vaše dieťa berie so sebou do školy, skontrolujte z času na čas obsah jeho školskej tašky. Doniesť do školy nôž, „rybičku“, či nebodaj sekeru alebo hoci len plynovú pištoľ, predstavuje možno pre deti skúšku odvahy alebo stupeň frajeriny, v tom horšom prípade však môže dôjsť k zbytočnej tragédii či zraneniam.
 
Do školy si priniesol zbraň
 
Pochváliť sa možno chcel aj žiak jednej zo základných škôl v okrese Trebišov, ktorý po predchádzajúcej dohode so spolužiakom do školy so sebou doniesol zbraň.
 
Hoci sa podľa zistení nikomu nevyhrážal ani nijak neohrozoval svoje okolie, takáto vec nemá v rukách maloletého, a už vôbec nie na pôde školy čo robiť. V tomto prípade bola zbraň, pravdepodobne plynová pištoľ, zaistená a zaslaná na expertízu a túto udalosť policajti nateraz objasňujú ako priestupok v zmysle zákona o priestupkoch a priestupok na úseku zbraní a streliva.
(8:32, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár