Víchrica a nízke teploty ničili vedenia a skomplikovali dodávku elektriny na východe

1309x
09. Január 2024
Východoslovenská distribučná zaznamenala výrazný dopad víchrice aj nízkych teplôt na elektrinu
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB) 

Spoločnosť musela riešiť viac než 130 porúch na zariadeniach vysokého i nízkeho napätia.

V pondelok 8. januára zaznamenala Východoslovenská distribučná, a.s. (VDS) výrazný dopad počasia na distribúciu elektriny na svojom distribučnom území, ktoré zahŕňa východ Slovenska i časť Banskobystrického kraja. Poniektoré poruchy sa vyskytli aj v utorok 9. januára.
 
„Víchrica rozmetávala konáre stromov po vedeniach a vyvracala stromy na elektroenergetické rozvody, ktoré so sebou sťahovali a pretrhávali vodiče. Zároveň v kombinácii s nízkymi teplotami komplikovala aj práce súvisiace s obnovením distribúcie elektriny,“ približuje Andrea Forbergerová z VDS. 

Kumulatívne zaznamenali viac než 130 porúch na zariadeniach vysokého i nízkeho napätia. Najväčšmi zasiahnuté boli oblasti Jasenov, časť Čemerné vo Vranove nad Topľou, Ladmovce, Bôrka, Lúčka (Rožňava); Košická Nová Ves, Ždaňa a Buzice.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB)  

„Napriek tomu, že v pondelok vzniklo vplyvom víchrice v porovnaní s nedeľou (7. januára) viac porúch, malo to vplyv na menší počet odberných miest. A síce spolu bolo bez elektriny približne 16 700 odberných miest, z toho takmer polovica menej ako tri minúty,“ uviedla Forbergerová.

V utorok okolo 10:00 evidovala VDS tri poruchy, pričom dve z nich boli nové. Zasiahnutých bolo približne 230 odberných miest, a to v lokalitách Kamenná Poruba a Železiarenská ul. v Košiciach.

„VSD je neustále vo zvýšenej pohotovosti, nakoľko výstrahy meteorológov trvajú, a priebežne v teréne odstraňuje v spolupráci s dispečerským riadením všetky poruchy,“ uzavrela Forbergerová.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár