V roku 2023 sa v košickej univerzitnej nemocnici Košice narodilo 2422 novorodencov

1553x
09. Január 2024
V roku 2023 sa v UNLP Košice narodilo 2422 novorodencov
(Zdroj: UNLP KE) 

V pôrodniciach Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice sa v uplynulom roku narodilo 2422 novorodencov. 1064 ich prišlo na svet v pôrodnici na Rastislavovej 43. 1358 detičiek priviedli na svet v pôrodnici na Tr. SNP 1.

Z toho sa 38-krát narodili dvojičky. Prevahu medzi novorodencami mali chlapci, na svet ich prišlo 1248, čo je 52 %. Dievčat sa narodilo 1245 (48 %). Najviac chlapcov dostalo v UNLP meno Oliver, Jakub, Šimon a Michal. Medzi dievčatami už niekoľko rokov vedú Natália, Viktória a Eliška.

Netradičné mená, ktoré sa v roku 2023 objavili v rodných listoch chlapcov, sú: Zachari, Taylor, Selym, Ryuto, Marwan, Sírius či Lilian a Liah. U dievčat zaujali originalitou mená: Varvara, Rea a Tamia. Čo potrebujú rodičia pri zápise dieťatka na matrike UNLP? Vydatá matka potrebuje pri zápise dieťaťa do matriky sobášny list, slobodná matka svoj rodný list.

Pokiaľ má dieťa určené otcovstvo, zápisnica sa vykoná pred narodením dieťaťa na matrike. Rozvedená žena potrebuje rozsudok. V prípade, ak neuplynula od rozvodu lehota 300 dní, potrebuje aj sobášny list. Niektorí rodičia dávajú deťom aj druhé meno, najviac je možné zapísať tri mená. Ak ide o cudzie meno, na matrike si preverujú, či sa nachádza na zozname a môžu byť zapísané v takej podobe, ako žiadajú rodičia.
 
(Zdroj: UNLP KE)  

Obidve pôrodnice UNLP majú profesionálne tímy pôrodníkov, pôrodných asistentiek, sestier a ďalšieho personálu. „Mamičkám sa snažíme vychádzať vo všetkom v ústrety. Sledujeme moderné trendy, zavádzame novinky, aby bol pôrod čo najkomfortnejší a bezpečný pre matku aj dieťa. Zaviedli sme tzv. nepretržitý bonding, čiže priloženie dieťatka k matke okamžite po pôrode. Aj po dotepaní pupočnej šnúry a jej následnom prerušení dieža zostáva koža na kožu pri matke dve hodiny na pôrodnej sále,“ vysvetľuj Iveta Kostelníková, primárka Neonatologického oddelenia UNLP Košice na Rastislavovej 43.

„Hneď v prvých dňoch tohto roka sme spustili rekonštrukciu časti našej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky na Tr. SNP, ktorá bola už mimoriadne potrebná. Urobíme všetko preto, aby aj prostredie tejto kliniky, bolo čo najpríjemnejšie pre naše pacientky. A verím, že budeme mať časom dostatok investícií, aby sa nám do budúcna podarilo zrealizovať jej kompletnú rekonštrukciu,“ uviedol Róbert Čellár, námestník Úseku LPS pre chirurgické odbory UNLP.

„Rekonštrukcia sa začala na šestnástom poschodí, cieľom tejto fázy je obnovenie priestorov, spoločných sociálnych častí, sprchovacích priestorov, a tiež vybavenie sociálnych zariadení všetkých pacientskych izieb,“ doplnil Peter Urdzík, prednosta kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ Košice.

Všetkým pacientkam a ich sprievodu, ako aj návštevám vopred ďakujeme za trpezlivosť počas trvania rekonštrukcie. Zamestnancom kliniky ďakujeme za súčinnosť.
(11:10, red.)
Diskusia
Pridať komentár