VIDEO | Centrálny Dispečerský a informačný systém má zabezpečiť spoľahlivosť dopravného systému

1222x
08. Január 2024
Centrálny Dispečerský a informačný systém poskytuje prehľadné a aktuálne informácie
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Spoločnosť Integrovaný dopravný systém - IDS Východ založili pred piatimi rokmi Prešovský a Košický samosprávny kraj. Jej úlohou je vytvorenie moderného a zákaznícky atraktívneho systému verejnej dopravy – vlakov, autobusov a mestskej hromadnej dopravy, na celom území Prešovského a Košického kraja.
 
Od nového roka spoločnosť IDS Východ spustila centrálny Dispečerský a informačný systém, ktorý monitoruje pohyb vozidiel v reálnom čase. Cieľom je poskytovať jednotné, prehľadné a hlavne aktuálne informácie pre cestujúcu verejnosť.
 
„Hlavným cieľom Dispečerského informačného systém IDS Východ, ktorý bol financovaný z integrovaného regionálneho operačného programu a z rozpočtov PSK a KSK, je zabezpečiť spoľahlivosť dopravného systému,“ informoval Radovan Hužvík, konateľ, Integrovaný dopravný systém – IDS Východ.  
 
„Hovoríme o tarifnej integrácii – to je ten takzvaný spoločný cestovný lístok. Hovoríme o dopravnej integrácii. To sú vzájomne nadväzné cestovné poriadky. Tretím typom je práve informačná integrácia čo je spoločný informačný a dispečerský systém,“ povedal Milan Škorupa, konateľ, Integrovaný dopravný systém – IDS Východ.  
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Aby cestujúci mali istotu, že tam, kde majú garantovaný prestup ten autobus naozaj počká, či už na zmeškaný vlak alebo iný nadväzný spoj. Aby ľudia nemuseli mať obavu, že sa nedostanú v daný čas na dané miesto,“ dodal  Radovan Hužvík.  
 
„Nejakým citeľným výstupom pre ľudí môže byť napríklad aj mobilná aplikácia, ktorá bude čerpať primárne informácie z tohto Dispečerského informačného systému - vyhľadávače dopravných spojení a Ďalšie funkcionality,“ priblížil Milan Škorupa.  
 
V spolupráci s dvoma zmluvnými dopravcami – košickým Eurobusom a spoločnosťou Arriva Michalovce, umožní prvá etapa fungovania centrálneho dispečingu od 1. januára 2024 zavedenie takzvaných garantovaných prestupov spojov a na zastávkach inštaláciu elektronických informačných tabúľ.
 
 
V druhej etape budú v priebehu roka 2024 do systému zapojení aj ostatní autobusoví dopravcovia na východe. Garantované prestupy zabezpečia, aby nadväzné spoje na seba v prípade meškania čakali a cestujúci mali garanciu, že sa bezpečne a načas dostanú domov.  
 
„Hlavnou úlohou nášho dispečingu je prepájať práve dopravcov medzi sebou a jednak aj jednotlivé druhy dopravy. To znamená najmä železničnú dopravu s regionálnou a mestskou hromadnou dopravnou, aby celý ten systém pôsobil ako jeden celok a jedna služba napriek tomu, že má rôznych objednávateľov, vysvetlil Hužvík.  
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Tento systém okrem iného vytvára príležitosť pre jednotlivé mestá a obce inštalovať si elektronické informačné tabule na zastávky s tým, že môžu do nich čerpať v reálnom čase aktuálne dáta o odchodoch a meškaniach z konkrétnych zastávok. Súčasťou tohto projektu sú aj dve pilotné zastávky v prešovskom kraji v obci Ľubotín a v košickom kraji v obci Slanec, kde takéto elektronické informačné tabule sú inštalované,“ vyjadril sa Škorupa.  
 
„Postupne budeme pridávať stále viac a viac garantovaných prestupov, ktoré zabezpečia cestujúcemu práve najmä v prípadoch posledného spoja vo večerných hodinách istotu, že sa naozaj dostane domov,“ dodal na záver konateľ Radovan Hužvík.
(15:10, red.)
Diskusia
Pridať komentár