Prvé kolo prezidentských volieb bude 23. marca

1292x
08. Január 2024
Voľby24: Prvé kolo volieb prezidenta bude 23. marca, termín oznámil šéf NR SR
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB)

Prvé kolo volieb prezidenta SR bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 6. apríla.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 23. marca 2024. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) to v pondelok oznámil na tlačovej besede. Prípadné druhé kolo, ak by ani jeden z kandidujúcich nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, určil Pellegrini na 6. apríla.

Pellegrinimu ako predsedovi parlamentu ukladá ústava povinnosť vyhlásiť voľbu prezidenta SR, a to tak, aby sa prvé kolo volieb konalo najneskôr 60 dní pred skončením funkčného obdobia úradujúcej hlavy štátu. „Funkčné obdobie pani prezidentky Čaputovej sa končí 15. júna tohto roku,“ uviedol Pellegrini.

Dodal, že predseda NR SR má podľa zákona vyhlásiť voľbu prezidenta minimálne 55 dní pred dňom ich konania. „Preto som dnes pred malou chvíľou podpísal rozhodnutie predsedu Národnej rady SR o vyhlásení volieb prezidenta SR, ktoré bude zverejnené v zbierke zákonov,“ uviedol šéf slovenského parlamentu.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB)

„Od vyhlásenia volieb začína plynúť 21-dňová lehota na podávanie kandidatúr jednotlivých záujemcov o post najvyšší v Slovenskej republike,“ dodal predseda NR SR a pripomenul, že podľa ústavy môže kandidátov navrhnúť minimálne 15 poslancov parlamentu, alebo prinajmenšom 15-tisíc občanov, prostredníctvom petície s ich podpismi.

„Ako predseda Národnej rady mám potom povinnosť preskúmať do +4 dní od doručenia návrhu kandidáta, či návrh obsahuje zákonom stanovené údaje a náležitosti. A pri petícii som povinný preskúmať, či spĺňa všetky zákonné záležitosti,“ uviedol.

Dodal, že týmto aktom ja splnená jeho úloha predsedu parlamentu vyhlásiť voľby prezidenta SR a ich vyhlásením dodržal všetky predpísané lehoty. „A presne tak dodržím aj všetky povinnosti, ktoré mi ústava a zákony ako predsedovi parlamentu dávajú,“ uzavrel Pellegrini.
(14:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár