VIDEO | Spojená škola Juraja Henischa oslávila 50. výročie

1721x
08. Január 2024
  50. výročie Spojenej školy Juraja Henischa
Pozrite si našu videoreportáž
 
Písal sa prvý september 1973, keď 170 učňov nastúpilo do novootvoreného Odborného učilištia Závodov ťažkého strojárstva v Bardejove.
 
Sústružníci, frézari a brúsiči kovov získavali prvé odborné i praktické zručnosti, ktoré neskôr využívali v Bardejovských strojárňach. Škola sa postupne rozvíjala, napredovala a rokmi rástla. Dnes už Spojená škola Juraja Henischa – programom v športovej hale i recepciou v školskej jedálni – oslávila svoje 50. výročie.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Vtedajšie podmienky boli veľmi ťažké. Mimo toho sme mali ešte aj internát – domov mládeže, kde bývalo 209 žiakov,“ povedal Ján Molčan, bývalý riaditeľ školy.
 
„Na školu som prišiel po troch rokoch existencie, čiže hneď v začiatkoch. Skutočne to boli takmer amatérske, ale skutočne veľmi ťažké podmienky. Na druhej strane tam bola erudícia mladých učiteľov,“ vyjadril sa Jozef Hudák, bývalý riaditeľ školy.
 
 
 
„Je to jedinečná škola, čo sa týka ponuky učebných a študijných odborov, zároveň aj možnosti uplatnenia žiakov, teda absolventov školy. Potom na trhu práce u miestnych podnikateľov, ale nie len tu, ale aj v širšom okolí v rámci PSK,“ prezradil Ján Furman, vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja.
 
„Pod jednou strechou majú všetky tri smery – stavebníctvo, strojárstvo a elektrotechniku. Myslím si, že tí, ktorí nechcú študovať ten gymnaziálny smer alebo všeobecné zameranie, tak ten technický smer si tu vedia nájsť,“ informoval Jozef Sobek, poverený riaditeľ školy.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
Spojená škola má pred sebou ďalšie výzvy a projekty, ktoré znova skvalitnia samotné teoretické vyučovanie, no hlavne o ďalší level posunú získavanie praktických zručností, ktoré budú v najbližších rokoch potrebné pre trh práce či pre ďalšie štúdium na vysokých školách.
 
„Je rozvoj vedy a techniky informačných technológií, takže bolo potrebné na túto zmenu reagovať. Z toho dôvodu sme zaviedli odbory ako mechanik elektrotechnik, mechanik počítačových sietí, programátor obrábacích strojov, zváracích zariadení a takisto mechanik mechatronik,“ povedal Peter Dulenčin, riaditeľ školy, momentálne uvoľnený na funkciu starostu obce.
 
„Do ďalších 50 rokov by som chcel škole zaželať nech sa im minimálne darí tak, ako sa im darilo doteraz, aby mala dostatok žiakov, dostatok kvalitných pedagógov, podporu zriaďovateľa, podporu u podnikateľov a firiem, s ktorými škola spolupracuje,“ dodal Peter Dulenčin.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Kreatívnych zanietených pedagógov, aby odovzdávali čo najviac pre svojich žiakov. V neposlednom rade žiakov, ktorí budú vedieť načúvať a budú mať snahu vzdelávať sa a mať chuť ísť do toho vzdelávania. Želám tejto škole taktiež úspešných manažérov vo vedení školy čo sa týka riaditeľa a zástupcov, aby spolu s pedagógmi vytvárali tím, ktorý bude viesť školu do budúcna,“ poprial Furman.
 
„Želám veľa nápadom manažmentu, aby vedel správne hodnotiť a urobil si vízie svojho smerovania najmä na tie nové odbory, ktoré budú žiadané na trhu práce. Aby škola prosperovala a produkovala žiakov čo najkvalitnejšie, a aby bol pokrok a rozvoj materiálnych prostriedkov v infraštruktúre,“ zaželal Jozef Hudák.
 
„Všetko najlepšie, veľa zdravia, šťastia, učiteľov, majstrov, riadiacich pracovníkov, aby pokračovali v tejto nastúpenej ceste a pripravili budúcich náhradníkov nás, ktorí sme už na dôchodku,“ zaprial škole Ján Molčan.
(10:16, red.)
Diskusia
Pridať komentár