Mesto Prešov a SOŠ lesnícka v Prešove podpísali spoluprácu pri vytvorení mestského lesoparku

1134x
05. Január 2024
  Mesto Prešov a SOŠ lesnícka budú spolupracovať pri vytvorení lesoparku
 
 (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Mesto Prešov a Stredná odborná škola lesnícka v Prešove podpísali memorandum, v ktorom deklarujú spoluprácu pri vytvorení mestského lesoparku. Vyrásť by mal na pozemkoch poľovného revíra a lesov v majetku mesta na Borkúte.
 
Memorandom o porozumení, ktoré podpísalo mesto Prešov a Stredná odborná škola (SOŠ) lesnícka v Prešove, vyjadrili obe strany záujem o spoluprácu pri vytvorení mestského lesoparku, ktorý by mal vyrásť na pozemkoch poľovného revíra a lesov v majetku mesta na Borkúte.      
 
Cieľom je vytvoriť lokalitu pre oddych a rekreáciu v blízkosti mesta a dosiahnuť ekologickejšie a dlhodobo udržateľné spravovanie mestského revíru. Ten bol v dlhodobom nájme súkromných organizácií a roky tam prebiehala komerčná ťažba i lov. Všetko by sa malo zmeniť v súvislosti s novým plánom hospodárenia v lese, ktorý pripravuje prešovská radnica.
 
Prešov patrí k mestám s najväčším podielom plochy lesa na svojom území, no rekreačný potenciál a ekologický charakter sa mu darí využívať iba minimálne. Náš mestský revír bol roky v nájme súkromných poľovníckych organizácií a chýbajú mu nové impulzy na rozvoj a zveľadenie," povedal primátor mesta Prešov František Oľha.
 
 
Poľovanie v tomto revíre úplne nerušíme, no kapacitné a profesionálne predpoklady na jeho spravovanie má práve naša SOŠ lesnícka v Prešove, ktorá takto navyše dostane priestor na odbornú prípravu svojich študentov. Som názoru, že mesto by malo mať určitú kontrolou nad ťažbou a lovom na svojich pozemkoch. Prioritou je pre nás túto lokalitu postupne urobiť dostupnejšou aj pre širšiu verejnosť," dodal primátor mesta.
 
Mesto Prešov pripravuje nový generel lesoparku a plán hospodárenia v lese, ktorý po 10 rokoch prinesie zásadnú zmenu. Výkon poľovníctva bude po novom zabezpečovať SOŠ lesnícka v Prešove, ktorá v predošlej dekáde nemala možnosť využívať túto lokalitu na študijné účely a prax.
 
V spolupráci s mestom Prešov dokážeme v zmysle schváleného plánu starostlivosti o zver zaručiť bezpečné a vysoko odborné spravovanie tohto poľovníckeho revíru. Ten doposiaľ slúžil iba komerčnému účelu pre užší okruh ľudí. Pre našu školu je veľmi dôležité mať dostupné a autentické miesto na výchovu novej generácie lesníkov a profesionálnych poľovníkov, čím v konečnom dôsledku prispievame ku skvalitneniu starostlivosti o okolitú prírodu a životné prostredie," povedal riaditeľ Strednej odbornej školy lesníckej v Prešove Miroslav Fuchs.
 
Lesnícka škola by mala pre revír do budúcna zabezpečiť poľovníckeho hospodára a zadefinovať sa majú aj konkrétne povinnosti správcu revíru. Jednou z nich bude aj realizácia schváleného plánu chovu a lovu raticovej zveri, a to aj na nepoľovných plochách a plochách v blízkostí obydlí.
 
Oproti minulosti má dôjsť aj k sprehľadneniu nájomných vzťahov viacerých budov, ktoré na území revíru patria mestu a ich užívanie poľovníckymi organizáciami nebolo doposiaľ jasne definované.  
(13:33, red.)
Diskusia
Pridať komentár