V Košiciach pripravujú ďalšiu Policajnú schránku dôvery

1187x
05. Január 2024
V Košiciach budú mať dve Policajné schránky dôvery  
 (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
Cieľom „Policajnej schránky dôvery“ je zlepšiť neverbálnu komunikáciu medzi políciou a občanmi v meste Košice.
 
Vreckári a pouliční zlodeji na odcudzenie kabelky, tašky či peňaženky využívajú prítomnosť väčšieho počtu ľudí, prípadne tzv. „tlačenice“, ktoré umelo sami spôsobujú v obchodoch, pri vstupoch do nákupných stredísk a do prostriedkov mestskej hromadnej dopravy, ale taktiež nevšímavosť ľudí či ľahostajnosť voči okoliu.
 
Odcudzujú nielen peniaze, ale aj osobné doklady, peňaženky, písomnosti, platobné karty, preukazy zdravotného poistenia, stravovacie karty a podobne.
 
„Policajná schránka dôvery“ poskytuje verejnosti anonymné odovzdanie nájdených vecí. Do schránky je možné vhadzovať doklady aj rôzne písomné podnety, odporúčania či sťažnosti na prácu policajtov Košického kraja.
 
 
Občania prostredníctvom schránky upozorňujú políciu napríklad aj na rušenie nočného kľudu, na dopravné problémy v meste, vhadzujú do nej nájdené peňaženky, mestské karty DPMK, zamestnanecké karty, kľúče a podobne.
 
Taktiež upozorňujú políciu na páchanie rôznej trestnej činnosti, čo potom prešetrujú „kriminalisti“. Ojedinele sa nájdu v schránke aj preukaz držiteľa Jánskeho plakety, rodný list, fotografie, sobášny list, zákaznícke karty, bankovky či mobilný telefón. „Policajná schránka dôvery“ funguje v Košiciach už viac ako 17 rokov.
 
 (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
V súčasnosti sa nachádza v Košiciach už len na jednom mieste, a to v obchodnom centre Kaufland na Popradskej 92 v Košiciach vo vstupných priestoroch vpravo od vchodu. V súčasnosti sa pripravuje inštalácia druhej „Policajnej schránky dôvery“ v obchodnom centre CASSOVIA, Pri prachárni 4 v Košiciach.
 
Tieto schránky vyberajú pravidelne preventistky oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Nájdené doklady občanov SR sú odstúpené na príslušné inštitúcie, ktoré ich vydali, vypátranie majiteľov iných vecí ako mobilných telefónov či bankoviek je riešené cestou základných útvarov Policajného zboru.
 
Zahraničné doklady sú odstúpené cestou príslušného veľvyslanectva. Podnety od občanov sú odstúpené podľa miestnej a vecnej príslušnosti na priame vybavenie.
(11:00, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár