VIDEO | K 120. výročiu vystavuje Šarišské múzeum 120 skvostov zo svojich zbierok

1866x
02. Január 2024
Šarišské múzeum oslávilo 120 rokov existencie
  
Na unikátnej výstave k výročiu vystavilo 120 skvostov zo svojich zbierok.
 
Na Slovensku je málo miest, ktoré sa môžu pochváliť takým bohatstvom nehnuteľných a hnuteľných pamiatok ako práve Bardejov. Je to spôsobené aj tým, že toto územie bolo kedysi dôležitým tranzitným územím. Už od najstarších čias sa tu stretávali a prepletali vplyvy zo západu, východu, zo severu i juhu a to v takej miere ako nikde inde na Slovensku.
 
V priebehu stáročí sa tu sformovalo špecifické životné prostredie, ktoré sa vyznačuje multikulturálnosťou, multietnickosťou a multireligiozitou. Táto oblasť je styčným územím dvoch veľkých svetových kultúr: západnej-západorímskej a východnej-byzantskej, ktoré sa vzájomne prelínali. Bardejov tiež patrí k najvýchodnejším miestam, kde zasiahlo západná neskorá gotika (Kostol sv. Egídia). 
 
Na unikátnej výstave k výročiu vystavilo múzeum 120 skvostov zo svojich zbierok. (Zdroj: MH) 
 
Drevené kostolíky východného obradu sú naopak nositeľmi byzantskej kultúry. Je preto logické, že v prostredí s takou kultúrnou, etnickou a náboženskou rôznorodosťou sa zachovalo množstvo vzácnych umelecko-historických pamiatok. 
 
Významnú úlohu pri uchovávaní, ochrane a prezentácii týchto pamiatok zohráva Šarišské múzeum v Bardejove. Rozsahom svojich zbierok, výsledkami odbornej práce ďaleko presahuje rámec regiónu a zaraďuje sa medzi najvýznamnejšie inštitúcie svojho druhu na Slovensku. V jeho muzeálnej sieti patrí zároveň k najstarším. 
 
 
 Na Slovensku je málo miest, ktoré sa môžu pochváliť takým bohatstvom nehnuteľných a hnuteľných pamiatok ako práve Bardejov. (Zdroj: ŠM)
 
Tesne pred Vianocami, vo štvrtok 21. decembra oslávilo Šarišské múzeum v Bardejove 120 rokov od svojho založenia. Presne v tento deň, 21. decembra 1903, bolo múzeum zriadené ako Župné múzeum Šarišskej župy.

Aj vďaka tomu sa dnes v zbierkach múzea nachádzajú unikáty a skutočné cennosti, zozbierané nie len z okolia Bardejova, ale aj z Prešova, Sabinova, Lipian, Stropkova a z územia celej vtedajšej župy.

Pri tejto príležitosti pripravilo múzeum jedinečnú výstavu, kde prezentuje 120 skvostov z depozitárov svojho historického, národopisného a prírodovedného oddelenia a ktoré verejnosť ešte nemala možnosť vidieť, keďže nikdy neboli prezentované v stálych expozíciách múzea.
(14:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár