Ľubovnianske múzeum vydáva ďalší zápisník Jána Lazoríka o tancoch a hrách

1474x
02. Január 2024
Stará Ľubovňa: Múzeum vydáva piaty diel Etnografických zápisníkov Jána Lazoríka
Ilustračná fotografia. (Zdroj: JL) 
 
Ľubovnianske múzeum vydáva v poradí piaty diel Etnografických zápisníkov Jána Lazoríka s podtitulom Zo zbierok Ľubovnianskeho múzea“, tentoraz na tému Tance a hry. Z múzea informovali, že publikácia ponúka vzácne informácie z oblasti nehmotného kultúrneho dedičstva Spiša, Šariša a Zemplína - tradičné ľudové tance a detské hry i s nimi spojené hudobné prejavy.
 
„Múzeum pokračuje v päťročnej iniciatíve sprístupňovať a prezentovať výsledky celoživotnej práce významného slovenského etnografa, zberateľa, múzejníka, pedagóga, ale tiež jazykovedca, prírodovedca, fotografa, folkloristu a ochranára prírody. Nosnou časťou publikácie sú anotované autentické prepisy rukopisov o umeleckých prejavoch nášho kultúrneho dedičstva, ktoré sú v kontexte folklórnych prejavov svedkami 'starého sveta' - formy, štruktúry, funkcie, ale aj etikety, symboliky, významu tanca a detských hier," priblížilo múzeum.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: JL)
 
Pridanou hodnotou zápisníkov je interpretácia v slovenskom jazyku v kombinácii so šarišskými, spišskými i rusínskymi dialektmi. Tie Lazorík pri svojej práci používal a zaznamenával u informátorov. Publikáciu dopĺňa odborná štúdia choreografky a tanečnej pedagogičky Lenky Konečnej a etnochoreologičky Kataríny Babčákovej, na tému vývoja tanečnej histórie a funkcie jednotlivých tanečných typov a tradičných detských hier.
 
Štúdia etnomuzikológa Petra Obucha analyzuje a charakterizuje "starý svet" tanečných piesní zo vzácnych Lazoríkových nahrávok. Piaty diel edície je obohatený o CD nosič so zvukovými nahrávkami z terénnych výskumov a tiež o transkripcie zvukových nahrávok vybraných piesní.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: JL)  
 
Súčasťou záznamov a podkladom na etnomuzikologickú analýzu sú aj zvukové nahrávky tanečných piesní zaznamenané etnografom, ktoré tvoria súčasť Archívu ľudovej kultúry v Košiciach. Publikáciu dopĺňajú i dobové fotografie z archívu Ľubovnianskeho múzea.
 
„Vzhľadom na dlhoročnú a aktívnu činnosť Jána Lazoríka ako etnografa, ale aj folkloristu sme do úvodnej časti publikácie zaradili aj kapitolu o tejto stránke jeho mimoriadne plodnej osobnosti," dodáva múzeum. Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
(9:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár