Od utorka začal platiť zákaz predaja a používania petárd

2130x
02. Január 2024
Zákaz predaja a používania petárd začne platiť od utorka
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Archív) 
 
Na Slovensku sa od utorka 2. januára zakáže predaj a používanie niektorých pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3. Ide o petardy či zábleskové petardy a ďalšie podobné výrobky.
 
Vyplýva to z novely zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorá v utorok nadobudne účinnosť. Nová legislatíva hovorí o zákaze petárd, ktorých hlavným efektom je hluk. Zároveň spresňuje čas používania ostatnej zábavnej pyrotechniky, a to 31. decembra od 18.00 do 24.00 h a 1. januára od polnoci do 2.00 h.
 
Používať sa bude môcť na miestach minimálne 250 metrov od nemocníc, liečební, hospicov, domovov ošetrovateľskej starostlivosti, zariadení sociálnych služieb, karanténnych staníc, útulkov a záchranných centier pre zvieratá, veterinárnych kliník s časťou na hospitalizáciu zvierat či zoologických záhrad alebo zariadení na záchranu chránených živočíchov.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: Archív)
 
Po novom sa zakáže aj predávať pyrotechniku v samoobslužných predajniach, ktoré nie sú na to určené. Výnimku tvorí predaj výrobkov kategórie F1. Zákon tiež upravuje, aby si spotrebitelia mohli kúpiť pyrotechniku, ktorým ju obec umožnila použiť, aj mimo vyhradeného obdobia.
 
Upravuje sa i proces povoľovania vykonania ohňostroja, aby nebol administratívne a časovo náročný. Používať sa má aj v prípade ohňostrojných prác s pyrotechnickými výrobkami kategórie F4 a T2.
(9:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár