VIDEO | Vianočné remeselné trhy v Stropkove pomáhajú ľuďom v núdzi

1597x
27. December 2023
  Aj tento rok si Stropkovčania užili obľúbené Vianočné remeselné trhy na námestí SNP
Pozrite si našu videoreportáž
 
Organizátori dávali pri výbere predajcov dôraz na tradičných remeselníkov a výrobcov prírodných produktov, no jarmočníci mali k dispozícii aj bohatú ponuku stánkov s priemyselným tovarom a občerstvením.
 
„Tohto roku si myslím, že je oveľa viac stánkov ako minulého roku. Je to tu pekné a sme spokojní.“
 
„Skúšali sme sirupy na imunitu pre detičky. Kúpili sme si trdelník, to je také klasika.  A hlavne nejaké drevené hračky. To je také typické.“
 
„Veľmi pekne, páči sa mi tu. Kúpili sme si punč.“
 
„Prišli sme sa tu pozrieť všetci priatelia. Sme spokojní a počasie nám vyhovuje.“
 
„Tu sa nám páči tá atmosféra a momentálne sme prispeli. A hlavne, aby sem mali zdravíčko.“
 
Vyjadrili sa návštevníci Vianočných remeselných trhov.  
 
  (Zdroj: AHOJ TV)
 
Za viac ako desaťročie organizácie sa Vianočné remeselné trhy v Stropkove stali už tradíciou. Zároveň si zachovali výnimočnú atmosféru, vďaka ktorej je ich návšteva neopakovateľným zážitkom.
 
„K Vianociam v Stropkove patria aj Vianočné remeselné trhy. Tento rok je to už 15. ročník a sme veľmi radi, že sa zišlo takmer päťdesiat stánkarov. Súčasťou je aj kultúrny program,“ povedal Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov.
 
 
„Vianočné remeselné  trhy sa konajú v komornej atmosfére, v komornom prostredí a to iba na námestí. Program začína o 16:00 a tohto roku sme si pripravili pre verejnosť vystúpenie žiakov Základnej umeleckej školy Františka Veselého v Stropkove a po nich vystúpi ukrajinská umelkyňa, ktorá maľuje svoje obrazy pieskom – umenie Sand Art. Ďalej máme pripravené folklórne pásmo v podaní skupiny Stropkovčani. Sú to naši veľmi aktívni dôchodcovia. Po nich vystúpi zbor Cyrila a Metoda pri v chráme Redemptorisa v Stropkove,“ priblížil Tibor Kubička, vedúci odboru Školstva a kultúry Mestského úradu v Stropkove.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
Neodmysliteľnou súčasťou stropkovských vianočných trhov je niekoľko charitatívnych sprievodných podujatí. Po oba trhové dni primátor mesta Ondrej Brendza podáva pre širokú verejnosť Primátorský punč.
 
„Podávame aj Primátorský punč, ktorý je spojený s dobrovoľnou zbierkou, ktorá je určená pre dobročinné ciele. Sprievodným podujatím týchto trhov bude dobrovoľná zbierka našich otužilcov. Pomoc je určená pre obyvateľov obci, ktoré boli postihnuté zemetrasením, najmä Ďapalovce,“ dodal primátor mesta.
(9:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár