VIDEO | V poľsko-slovenskom pohraničí ožila Zabudnutá krajina Lemków a Rusnákov

1375x
05. December 2023
Zborovský kaštieľ, rusínsky dvor v Kružlove a lemkówska krčma v Nowici: Zabudnutá krajina ožila
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Projekt cezhraničnej spolupráce Interreg trval tri roky a v rámci neho zrekonštruovali Šerédiovský kaštieľ v Zborove, v Kružlove vyrástol Rusínsky dvor s piatimi drevenicami, zvonicou, mlynským náhonom a vodnou nádržou.
 
„Sme tu dnes preto, že spoločne so Zborovom a Kružlovom a našimi obcami sme realizovali projekt s názvom  Zabudnutá krajina Lemków a Rusnakov,“ povedal Zbigniew Ludwig, starosta gminy Uście Gorlickie.
 
„Zásluhou tohto projektu Interregu spolu s Poliakmi z Uścia Gorlickieho a obcou Kružlov, ako hlavným partnerom, sa nám podarilo zrekonštruovať objekt Šerédiovského Kaštieľa, ktorý roky chátral do podoby, ktorá je finálna. Vďaka nemu vznikne u nás Múzeum, ktoré je súčasťou muzeálnej trasy,“ vyjadril sa Ján Šurkala, starosta obce Zborov.
 
„Dúfam, že tento projekt nám pomôže hlavne v rámci rozvoja cestovného ruchu nakoľko aj toto bol cieľ celého projektu v rámci celej muzeálnej trasy, ktorá je medzi obcami Kružlov, Zborov a Uście Gorlickie. Projekty má na starosti karpatská asociácia,“ „informoval Jozef Kmec, starosta obce Kružlov.
 
 
 Zabudnutá krajina ožila. (Zdroj: Ahoj TV)
 
Tri roky trvajúci projekt cezhraničnej spolupráce Interreg s názvom „Zabudnutá krajina Lemków a Rusnakov vyvrcholil celodennou prehliadkou a prezentáciu novovzniknutej Muzeálnej trasy v Zborove, Bardejovských Kúpeľoch, Kružlove a v poľskej obci Nowica v gmine Uście Gorlickie.
 
Z celkovej projektovej sumy viac ako 3 milióny eur, financovala 85 percent Európska únia, 10 percent išlo zo štátneho rozpočtu a 5 percentami prispeli partnerské obce.
 
„U nás v obci Zborov v Šerédiovskom Kaštieli bude prezentovaná hlavne história Makovického panstva, Lemków a história ostatných etník, národnosti a národov, ktoré na našom panstve žili,“ dodal Ján Šurkala.
 
 
„Kružlov bol napríklad významný aj sklárskou výrobou preto aj v jednej z týchto dreveníc sme sa venovali sklárskej výrobe,“ doplnil starosta obce Kružlov.
 
„Prezreli sme si už krásny Zborov a o chvíľu pôjdeme do Kružlova. U nás sme zrekonštruovali historickú lemkówsku krčmu na také mini Múzeum, aby sme pomohli znovu odhaľovať stopy Lemków, ktorí v našom kraji žili a všetko to mohli ukázať ľuďom, ktorí k nám prichádzajú,“ vysvetlil starosta gminy Uście Gorlickie.
 
V rámci cezhraničnej spolupráce v Zborove zrekonštruovali Šerédiovský kaštieľ v Zborove, v Kružlove vyrástol Rusínsky dvor s piatimi drevenicami, zvonicou, mlynským náhonom a vodnou nádržou. V poľskej Nowici obnovili tradičnú lemkovskú krčmu. Projekt má turistom aj širokej verejnosti pripomenúť a sprístupniť dedičstvo Lemków a Rusínov ako aj kultúrne a prírodné bohatstvo tohto osobitého pohraničného regiónu.
 
 Obce chcú rozvíjať cestovný ruch (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Bola to postupná činnosť. Niečo sa začalo ešte za môjho predchodcu, niečo išlo z obecných peňazí, ale v rámci tohto projektu Interreg bolo preinvestovaných v rámci celosti necelých 900 000 tisíc eur s tým, že na tie investičné aktivity tých 700 000 tisíc eur bolo investovaných do samotného objektu Kaštieľa,“ dodal Šurkala.
 
„Naša priorita a priorita starostov je rozvíjať cestovný ruch. To by mal byť taký z prvých nápadov ako vytiahnuť turistov do nášho regiónu,“ informoval Jozef Kmec.
 
„Mala by t byť naozaj taká trasa, ktorou budú jazdiť turisti z Poľska na Slovensko, ale aj opačným smerom, aby to bolo všetko na muzeálnej trase jednoducho prepojené,“ prezradil Zbigniew Ludwig.
 
„Ako prvý exponát nám symbolicky pribudla časť z dela Zborovského hradu, ktoré bolo nájdeme pred vyše sto rokmi. Je to časť veľkého poľného kanóna z prvej polovice 17. storočia. Je to naše delo a sme radi, že ho máme,“ prezradil starosta obce Zborov. 
(14:13, red.)
Diskusia
Pridať komentár