V centre Prešova pribudol drevený betlehem

1351x
04. December 2023
Na začiatku adventu pribudol v centre Prešova drevený betlehem
(Zdroj: Mesto Prešov) 
 
V sobotu 2. decembra 2023 dopoludnia pri Konkatedrále sv. Mikuláša inštalovali drevený betlehem autora Juraja Antoňáka.
 
Drevený betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti. Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch. Betlehem je dielom 86-ročného ľudového rezbára Juraja Antoňáka z Ličartoviec, ktorý má vo svojej rezbárskej dielni už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva.
 
V Prešove môžeme jeho unikátne dielo obdivovať už po ôsmykrát. Pán Antoňák prezradil, že medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a betlehem stále postupne dopĺňa novými postavami a detailami. Tieto Vianoce budú novými postavami pastier s fujarou a žena s krčahom.
 
(Zdroj: Mesto Prešov)  
 
Prešovčanov a návštevníkov mesta bude tento drevený betlehem tešiť do 6. januára 2024. Priestor pred Kostolom sv. Jozefa (františkánskym kostolom) zvykne počas Vianoc zdobiť ďalší krásny betlehem. Jeho majiteľom je Imrich Girašek a autorom rezbár Milan Krajňák.
 
Betlehem je vyrezávaný z duba, kolíska v jasličkách je originálom zo samorastu duba. Betlehem, ktorý vznikol v roku 2014, je zložený z dvanástich dubových sôch v životnej a nadživotnej veľkosti. Tradíciou a zároveň zaujímavosťou je, že postava malého Jezuliatka je do jasličiek vkladaná až pred polnočnou sv. omšou, dovtedy je toto miesto prázdne. V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených betlehemov už 19 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004.
(11:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár