VIDEO | Na Stropkovských dňoch medu ocenili najlepšiu slovenskú medovinu

2464x
04. December 2023
Na Stropkovských dňoch medu ocenili malých výtvarníkov aj najlepšiu slovenskú medovinu 
 
Sériu zimných predvianočných podujatí v Stropkove už tradične odštartovali obľúbené Stropkovské dni medu.
 
V priestoroch mestského kultúrneho centra sa tento rok uskutočnil už sedemnásty ročník Stropkovských dní medu. Dni medu v Stropkove začali slávnostným vyhodnotením výtvarnej súťaže Včely a včelári očami detí a súťaže O najkrajší medovník.
 
„Týmto podujatím nežijú len včelári, medári a tí, ktorí sa tomu venujú, prípadne to majú ako koníček, ale žije tým celé mesto. Pomocou včelárov sa najmladšej generácii snažíme odovzdať tú celú alchýmiu výroby medu. A tým je naša akcia na východe Slovenska jedinečná,“ povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza. 
 
(Zdroj: FB medovina roka 2023) 
 
Pre deti, mládež aj širokú verejnosť bola pripravená prezentácia včelích produktov spojená s ochutnávkou medu. Záujemcovia o tradičné zdobenie medovníkov si toto umenie mohli aj prakticky vyskúšať na prezentačnom workshope v tvorivej dielni.
 
„Myšlienka bola v tom, aby sa včelári podelili s verejnosťou, tento rok sme z najlepších detských výtvarných prác na tému Včelár a včely očami detí vydali kalendár na rok 2024. Ďalšia aktivita spočíva v pečení a zdobení medovníkov, do ktorej tiež zapájame širokú verejnosť,“ vysvetlil Gabriel Foťko, predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Stropkove.
 
(Zdroj: MH) 
 
Počas dvoch včelárskych dní sa konala aj odborná konferencia zameraná na včelárstvo, včelie produkty a chov matiek. Zaujímavosťou bolo slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenskej súťaže Medovinka roka 2023 o najlepšiu slovenskú medovinu.
 
Šampiónom súťaže sa s tradičnou medovinou stal Oto Husár z Úľan and Žitavou. Prvé miesto v kategórii tradičná medovina získal Ján Hrubša z obce Letničie. V kategórii ochutená medovina putovala zlatá medaila Henrichovi Kovaľovi zo Šarišských Michalian.
(11:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár