VIDEO | Kauza "Panelka" rozdelila obyvateľov Tehelnej v Bardejove

3495x
28. November 2023
Kauza "Panelka" rozdelila obyvateľov Tehelnej: Oficiálne neexistujúcu cestu teraz mesto vyasfaltovalo
 
Koncom novembra vyvolali na Tehelnej ulici v Bardejove ďalší rozruch v kauze „Panelka“ najprv stavebné úpravy a následne asfaltovanie oficiálne neexistujúcej starej panelovej cesty, ktorú po niekoľkoročnej nečinnosti mesto stihlo vyasfaltovať za necelý týždeň.
 
Kauza panelovej cesty-necesty na Tehelnej ulici v Bardejove začala pred piatimi rokmi. Keď po nej v apríli 2018 začali jazdiť stavebné a nákladné autá, obyvatelia zistili, že mesto vydalo spoločnosti podnikateľa Mareka Kuchtu stavebné povolenie na výstavbu komunikácii a sietí k developerskému projektu niekoľkých desiatok rodinných domov v blízkosti Tehelnej.
 
(Zdroj: AHOJ TV) 
 
Ľudia proti používaniu rozbitej panelovej cesty ako prístupu k stavbe ako aj proti zvýšenej dopravnej zaťaženosti a jej následkom protestovali. Ich zástupkyňa, dnes poslankyňa za tento obvod Nataša Milistenferová zorganizovala petíciu. Obyvatelia protestovali aj priamo na mestskom zastupiteľstve, kde im primátor sľúbil riešenie.
 
Po desiatkach žiadostí, sťažností, podnetov a podaní na mesto, políciu a prokuratúru, sa dodnes nevyriešeným problémom aktuálne zaoberá aj bardejovský okresný súd. Keďže cesta zo starých panelov roky slúži ako prechod do blízkej záhradkárskej oblasti, kde vyrástlo aj niekoľko rodinných domov, kauza obyvateľov Tehelnej rozdelila.
 
„Áno, samozrejme, všetko je v úplnom poriadku, máme všetky potrebné povolenia, pred chvíľočkou som poslancovi Demjanovičovi ukazoval všetky papiere. Je tu nejaký občiansky spor, do ktorého ja nechcem vstupovať,“ povedal riaditeľ mestskej spoločnosti BAPOS, Marián Novický krátko potom, čo k panelovej ceste na Tehelnú dorazili stavebné mechanizmy BAPOS-u.
 
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Má sa pomôcť záhradkárom a chorému občanovi, ktorý tu má skolaudovaný dom a jeho otec chodí trikrát týždenne na  dialýzu. Osobne som musel intervenovať u pána primátora a pána riaditeľa BAPOS-u, aby mu v tejto ťažkej situácii pomohli. Nevidím dôvod prečo by sa malo brániť tomu, aby sa tu táto cesta vyasfaltovala,“ povedal poslanec Mestského zastupiteľstva v Bardejove za túto mestskú časť Peter Demjanovič. 
 
„Tu nad nami má developer postaviť 28 rodinných domov a táto cesta má byť prístupovou cestou k tomuto developerskému projektu. Krajský stavebný úrad v Prešove už dvakrát tieto rozhodnutia mesta napadol a vyjadril sa, že mesto porušuje zákon. Bardejovskí úradníci prerazili morálne dno, keď pán Serečun mi ako poslankyni odmietol dať nahliadnuť do spisu. Tu oficiálne nikdy žiadna komunikácia nebola, nemá stavebné ani kolaudačné rozhodnutie, takže mesto nemá čo rekonštruovať. Táto cesta je dokonca predmetom súdneho sporu, či to je, alebo nie je komunikácia a mesto ani nepočká na  výsledok súdneho rozhodnutia,
“ vysvetlila poslankyňa za túto mestskú časť Nataša Milistenferová. 
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Mne napríklad mesto  odmietlo predať pozemok s tým, že idú rozširovať cestu. Takže developerský projekt je pre nich prvoradý, lebo developer potrebuje prejsť širokými autami, aby sa mohli obísť na zákrute. My sme jednoducho pre nich odpad. Mesto rozdeľuje ľudí na našich a ostatných. No a my sme tí ostatní, ktorí nemajú žiadne práva,“ posťažovala sa Zuzana Šestáková, obyvateľka Tehelnej, ktorá s manželom býva len niekoľko metrov od inkriminovanej cesty.    
 
„Mesto sa snaží pomáhať developerom, ktorí si lacno kúpili pozemky a nemajú prístupové cesty, chceli by stavať, ale nedá sa. Ale toto nie je iba problém Tehelnej, riešia to obyvatelia celého mesta. Kauza benzínka, kauza kasárne, kauza Bardejovské Kúpele, kauza panelka. Záujmy developerov sú uprednostňované pred záujmami bežných občanov,“ dodáva poslankyňa Milistenferová. 
(11:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár