VIDEO | Vo Sveržove uložili relikvie sv. Floriána

1399x
27. November 2023
 V historickom kostole sv. Martina v obci Sveržov počas slávnostnej omše uložili relikvie sv. Floriána
Pozrite si našu videoreportáž
 
Relikvie sv. Floriána pribudli tak k relikviám sv. Jána Pavla II. a sv. Martina z Tours, patróna kostola i samotnej obce.  
 
„Svätý Florián žil niekedy vo 4. storočí. Je to patrón hasičov celosvetovo a na mnohých miestach chcú mať jeho relikviu, čiže to nie je také ľahké z tých zachovaných kostí ešte nejaké úlomky získať, takže to je veľmi vzácna skutočnosť,“ povedal František Rábel, Rímskokatolícky biskup.  
 
„Vždy je dobré mať niekoho, kto nás ochraňuje, vedie a sprevádza. A tak nejako cítim, že práve, či pod ochranov Jána Pavla II., či pod ochranou sv. Floriána chceme ďalej rozvíjať aj túto farnosť a chceme ďalej kráčať v ústrety Ježišovi,“ vyjadril sa Tomáš Regeš, správca farnosti v Gaboltove.  
 
 
Úlovok kosti na severovýchod Slovenska priniesli z poľského Krakova, kde už v roku 1211 prišla relikvia sv. Floriána.    
 
„Kachovská arcidiecéza má tu kompetenciu a právo rozdávať tieto relikvie a je to tradícia už 900 rokov. Takýmto spôsobom v spolupráci s Poľskými predstavenými hasičov a cirkevnej obce a arcidiecézy vlastne si dovolíme požiadať o relikvie sv. Floriána a takým spôsobom sa dostal do Sveržova, Bardejova aj k nám na ministerstvo vnútra aj do hasičskej školy do Žiliny, do kaplnky Krajského riaditeľstva hasičov v Prešove,“ prezradil Jozef Paluba, biskupský vikár.
 
Uloženie relikvie (Zdroj: Ahoj TV) 
 
„Relikvie vo Sveržove sú už druhé v okrese. Tie prvé sú v Grekokatolíckom kostole na Vinbargu Poďakovanie patrí aj starostovi Pavlovi Ceľuchovi, ktorý sa podieľal na tom, že sa relikvie dostali do tejto obce,“ povedal Jan Stadnicki, starosta šľachty.  
 
Svätý Florián je patrónom hasičov, hrnčiarov, debnárov, peciarov, kominárov, kováčov či mydlárov. Tiež drží ochrannú roku nad Poľskom i nad Horným Rakúskom.
(15:52, red.)
Diskusia
Pridať komentár