Od soboty 25. novembra sa v Košiciach na križovatke pri Jumbo centre zmení prednosť v jazde

1634x
24. November 2023
 Na frekventovanej križovatke ulíc Gorkého - Hviezdoslavova - Masarykova - Tyršovo Nábrežie sa zmení prednosť v jazde 
 Osadili červeno-biele deliace obrubníky (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
V uplynulých dňoch sa tam zrealizovali potrebné úpravy, vodorovné dopravné značenie, osadili sa červeno-biele deliace obrubníky a zvislé dopravné značenie.
 
Mesto pri realizovaní zmien na tejto križovatke spolupracovalo s iniciatívou Čas spomaliť, ktorá pred rokom práve na tento účel získala grant vo výške 25 000 dolárov od americkej nadácie Bloomberg Philanthropies.
 
 Zmeny v organizácii dopravy majú zvýšiť aj bezpečnosť chodcov (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Premávka na križovatke pri Jumbo centre bude vedená ako na bežnom kruhovom objazde. Vodiči idúci z Gorkého a Štefánikovej ulice budú musieť dať pri vstupe do križovatky prednosť vozidlám, ktoré sa už budú nachádzať na kruhovom objazde. Ďalšia zmena v dopravnom značení čaká vodičov na Strojárenskej ulici pri výjazde na hlavnú cestu, kde bude od soboty povolené už len odbočenie vpravo.
 
Zmeny v organizácii dopravy majú zvýšiť aj bezpečnosť chodcov ako najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. K tomu má prispieť upravený tvar a veľkosť stredového ostrovčeka s rozšírením priestoru pre chodcov, ktorý je navyše ohraničený červeno-bielymi plastovými obrubníkmi. Po novom sú priechody pre chodcov v tomto mieste kratšie a kolmé cez dva jazdné pruhy. Doplnili sa na nich aj prvky pre nevidiacich.
 
 Pri priechode pre chodcov doplnili aj prvky pre nevidiacich (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Bezpečnejšie by sa chodci mali cítiť aj na priechode pre chodcov na Hviezdoslavovej ulici. Pri odbočovaní z Gorkého na Hviezdoslavovu ulicu vodičov spomalí „šikana“ (brzdiaca zákruta) vytvorená z plastových červeno-bielych obrubníkov. Touto úpravou sa zároveň rozšíri chodník a skrátia sa priechody pre chodcov. V budúcom roku po získaní stavebného povolenia a stavebných úpravách sa má z križovatky pri Jumbo centre postupne stať funkčná okružná križovatka (kruhový objazd).
(10:47, red.)
Diskusia
Pridať komentár