Pri online nakupovaní si dajte pozor na podvodníkov

1290x
24. November 2023
 Nekupujte mačku vo vreci alebo posvieťte si na online podvodníkov
 Pozor na podvodníkov (Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj)
 
Ak sa chystáte zažiť nákupný ošiaľ, nezabúdajte na zdravý rozum a rozvahu. Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke a honbe za výhodnými zľavami uvažujte triezvo a spozornite.  
 
Podozrivo nízke ceny a vysoké zľavy - tie sú lákadlom
 
Oficiálni predajcovia dodržiavajú podobnú cenovú politiku. Najmä reklamy na sociálnych sieťach môžu záujemcu nasmerovať na falošnú stránku. Adresa sa môže líšiť od pravého obchodu jedným či dvoma písmenkami.
 
E-shop nepôsobí profesionálne
 
Ak ide o neznámy e-shop spozornite. Navštevujte dôveryhodné stránky, s ktorými máte vy, alebo vaše okolie skúsenosť.
 
 
Obmedzené možnosti platby
 
Pozor pri nákupoch, ktoré vám ponúkajú len platbu prevodom vopred. V žiadnom prípade neposielajte platbu cez odkaz zaslaný do sms, alebo vo phishing podobe emailovej prílohy, ktorá sa zobrazí ako kód alebo webstránka v prehliadači.
 
Za 10 mesiacov 2023 polícia eviduje 1 816 podvodných konaní, pričom 465 prípadov súviselo s online podvodmi. Následkom nepozornosti a dôvery voči falošnému online-predajcovi je vybielený účet a sťažené možnosti získať financie späť. Častým dôvodom je bezprostredný opakovaný prevod ,,ulovených financií" poškodeného do zahraničia. Páchateľ sa stôp zbavuje prevodom na iný účet, väčšinou do zahraničia, alebo výberom hotovosti. Šanca na vrátenie sa tak minimalizuje.
(10:11, red.)
Diskusia
Pridať komentár