VIDEO | Na cintoríne v Osikove pribudol nový pamätník spolu s hrobom pre deti, ktoré zomreli ešte pred samotným narodením

2076x
23. November 2023
  V Osikove pribudol pamätník s hrobom pre deti, ktoré zomreli pred narodením
Pozrite si našu videoreportáž
 
Požehnaný bol za prítomnosti obyvateľov obce a slávnostnému odhaleniu predchádzala svätá omša.
 
„Bude slúžiť širokému okoliu. Ktokoľvek prejaví záujem o pochovanie dieťaťa, tak bude mať takú možnosť,“ povedal Jozef Kvokačka, starosta obce Osikov.
 
„Socha je urobená z umelého kameňa, to znamená, že Kararský mramor lepený epoxidom, živicami. Dieťatko je z Kaučuku, polyuretánu. Sú to materiály, ktoré dobré znášajú aj tieto naše podmienky poveternostné, takže môžu byť inštalované aj vonku,“ vysvetlil Martin Hudáček, autor súsošia.
 
„Stále si musíme uvedomiť, že či už ten chcený potrat alebo spontánny, že má svoje miesto, má svoju úctu každý človek a každá ľudská bytosť,“ vyjadril sa Pavol Štefurik, správca farnosti Osikov.  
 
 Socha je urobená z umelého kameňa (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Teraz sme požehnávali takýto hrob. Vlastnú atmosféru má pohreb. Keď sa tam zíde rodina a my tam naozaj toto dieťa uložíme. A vlastne urobíme toto, čo je normálne v iných prípadoch, že my sa tým pohrebom rozlúčime s našim zosnulým. Je to smutná udalosť, ale krásna zároveň,“ povedal Dušan Škurla, poverený apoštolátom ochrany života v košickej arcidiecéze.
 
„Veľmi pekne ďakujem celému obecnému zastupiteľstvu za to, že sa zhostilo tej úlohy a jednoducho tento projekt vznikol. A všetkým, samozrejme, sponzorom, ktorý prispeli na vznik tohto miesta,“ dodal starosta obce Osikov.
 
Celý projekt je súčasťou celkovej revitalizácie obecného cintorína, ktorého súčasťou je aj krížová cesta.
(15:59, red.)
Diskusia
Pridať komentár