VIDEO | V pôvodne rusínskej obci Kružlov sa uskutočnila slávnostná prehliadka novootvoreného Rusínskeho dvora

1811x
22. November 2023
V Kružlove otvorili zabudnutú krajinu Lemków a Rusnakov a pochutnali si na tradičných jedlách
Pozrite si našu videoreportáž
 
Prehliadka bola spojená s kulinárskou prezentáciou tradičných ľudových jedál a špecialít.
 
V rámci cezhraničnej spolupráce vyrástlo v Kružlove päť dreveníc, zvonica, mlynský náhon a vodná nádrž. Na celkovej investícii v hodnote viac ako milión 175 tisíc sa obec podieľala sumou takmer 60 tisíc eur.
 
„Skladá sa z dvoch častí. V prvej časti sa nachádzajú tri drevenice, vodný mlyn a vodná nádrž, kde  máme predstaviť ako žili naši predkovia v minulosti. Druhá časť areálu by mala byť taká poľnohospodárska – ako žili bývalí poľnohospodári,“ popísal Jozef Kmec, starosta obce Kružlov.
 
 Vodný mlyn (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Keď počujem názov Rusnák, Rusín alebo Lemkó, to je mi veľmi blízke lebo ja som hrdý rusnák a také si podporujem. Bardejovský okres si myslím, že polovica obce je rusínska a Kružlov je rusínska obec, tak pozdravujú všetkých Križlovčanov. Veľo veľo, jak še hvarí na Rusnaci Mnohaja blahaja ľita,“ povedal Michal Didik, starosta obce Čirč a poslanec PSK.
 
„Kružlov bol napríklad významný aj sklárskou výrobou preto aj v jednej z týchto dreveníc sme sa venovali sklárskej výrobe. Naša priorita starostov je nejak rozvíjať cestovný ruch a toto by mal byť taký z prvých nápadov ako pritiahnuť turistov do nášho regiónu,“ dodal Jozef Kmec.  
 
Sklárska výroba (Zdroj: Ahoj TV)
 
Po prehliadke Rusínskeho dvora a bohatom pohostení nefalšovanou rusnackou mačankou, guľášom, klobásou, pirohmi a domácimi koláčmi, bol pripravený kvalitný hudobný program. Vystúpenie Kandráčovcov a následne ľudovej kapely Fajta so Štefanom Štecom zaplnilo sálu kultúrneho domu do posledného miesta.
 
„Dúfam, že tento projekt nám pomôže hlavne v rámci rozvoja cestovného ruchu, nakoľko aj toto bol cieľ celého projektu medzi obcami Kružlov, Zborov, Uście Gorlickie,“ doplnil ešte starosta obce Kružlov.
 
 Prehliadka Rusínskeho dvora (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Takýto projekt môže ukázať práve príklad ostatným samosprávam, či už na úrovni obci alebo mesta, že dá sa to robiť efektívne, rýchlo a v takejto podobe myslím si, že veľmi peknej,“ povedal Štefan Harčarufka, poslanec PSK.
 
„Ticho závidím Jožkovi. Musím aj pochváliť, že Kružlov bol stále braný ako stredisková obec a týmto projektom sa ukázalo, že  Kružlov je stredisková obec nie len politicky, geopoliticky, ale aj kultúrne,“ vyjadril sa Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.
(13:28, red.)
Diskusia
Pridať komentár