VIDEO | Rekonštrukcia Cesty slobody v Tatrách je vo finále

1203x
21. November 2023
  Nové cesty pod Tatrami
Pozrite si našu videoreportáž
 
Pre Prešovský samosprávny kraj ide o najväčšiu cestnú investíciu. Celkové náklady sa vyšplhali na takmer 45 miliónov.
 
Šesť zo siedmych úsekov je už takmer úplne dokončených a nielen domáci, ale i turisti sa tak v priebehu necelých dvoch rokov dočkali 43 kilometrov opravených ciest, mostov, oporných múrov či odpočívadiel.  
 
„Verejnosť, ktorá navštívi Vysoké Tatry pôjde konečne po dobrej a kvalitnej ceste,“ vyjadril sa Milan Majerský, predseda PSK.  
 
 Cesta spája (Zdroj: Ahoj TV)
 
Najznámejšia tatranská cesta, ktorá vedie viacerými obcami, bola naposledy rekonštruovaná pred polstoročím. Peniaze na opravu pochádzajú hlavne z európskych zdrojov, no tiež zo štátneho rozpočtu a z rozpočtu vyššieho územného celku.
 
„Spĺňa to vysoké európske štandardy, či na kvalitu, či na bezpečnosť. Tá bezpečnosť a potom hneď plynulosť je prvoradá,“ povedal Jozef Štefaňák, primátor mesta Vysoké Tatry.  
 
„Cesta spája. Takže to si treba uvedomiť, že komunikácie treba, aby boli v poriadku,“ vyjadril sa Michal Sýkora, starosta obce Štrba.
 
 Prostredníctvom fázovania chcú dokončiť dva mosty (Zdroj: Ahoj TV)
 
Šesť úsekov bolo dokončených v predstihu, v najväčšej špičke na cestách pracovalo až 500 robotníkov. Tí museli zápasiť tiež s veľkým množstvom šoférov osobných a nákladných áut, s motorkármi a s cyklistami. Práce na poslednom siedmom úseku by mali byť dokončené do septembra budúceho roka.  
 
„Prostredníctvom fázovania chceme dokončiť ešte dva mosty, ktoré sme dali ešte raz prediagnostikovať, aby sme, ak naozaj do nich zasiahneme, budúci rok urobili celé komplet tak, aby spĺňalo tie najtvrdšie normy,“  povedal Marcel Horváth, riaditeľ Správa a údržby ciest PSK.  
 
 Základný kameň stavieb (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Tu už patrí veľká vďaka aj turistom a obyvateľom Vysokých Tatier, ktorí prežili toto leto bez kvalitnej, možno priepustnosti tejto cesty s veľkými obmedzeniami, že to zvládli a verím, že to tak bude aj najbližšie roky,“ dodal Milan Majerský.  
 
Počas prác museli byť niektoré stromy a dreviny za zenitom životnosti a ktoré obmedzovali bezpečnosť premávky, odstránené, no už v septembri sa začalo s výsadbou nových vhodných tatranských drevín v celkovom počte až 2000 kusov.
(13:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár