VIDEO | V Pečovskej Novej Vsi otvorili nový cyklochodník, ktorý prepája cyklotrasu v smere z Prešova do pútnického miesta v Ľutine

1101x
21. November 2023
 Po siedmych rokoch otvorili v Pečovskej Novej Vsi cyklochodník
Pozrite si našu videoreportáž
 
Cyklochodník z Pečovskej Novej Vsi do Ľutiny pomôže duchovnej turistike.
 
„K dnešnému dňu máme v obci viac ako sedem kilometrov cyklochodníkov,“ povedal Jaroslav Dujava, starosta obce Pečovská Nová Ves.
 
 „Je to cesta ako naštartovať ten záujem o ten duchovný turizmus, ktorý v podstate má cieľovú stanicu v Ľutine,“ vyjadrila sa Jarmila Trojanovičová, starostka obce Ľutina.  
 
„Jedno z najväčších pútnických miest tu na východnom Slovensku v PSK má konečne cyklotrasu,“ informoval Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.   
 
 Slávnostné otvorenie cyklochodníka (Zdroj: Ahoj TV)
 
Do takmer 2,5 kilometrov cyklochodníka investovala obec v rámci europrojektu viac ako 780-tisíc eur. Okrem Prešovského samosprávneho kraja pomohli s financovaním aj sponzori spoločnosti ZŤS Sabinov a Tatravagónka Poprad. Celá realizácia kvôli administratívnym a finančným komplikáciám trvala dlhých sedem rokov.  
 
„Na začiatku to bol projekt rozvoja duchovného turizmu smerom na najväčšie pútnické miesto na Ľutinu. Tam sme požiadali o dotáciu cez cezhraničnú spoluprácu v rámci projektu Intereg. Neboli sme úspešní. Hľadali sme iné zdroje a našli sme ich. Nemohli sme tento projekt realizovať v rámci tejto výzvy už v takom rozsahu. Budovali sme iba základnú sieť cyklochodníka a tie ostatné stavebné projekty, ktoré sme mali, tie sa nám podarilo zrealizovať v spolupráci s PSK,“ dodal starosta obce Pečovská Nová Ves.  
 
 Projekt rozvoja duchovného turizmu (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Využiť eurofondy a doplniť ich cez dotačnú schému PSK je to najlepšie čo môžeme pomôcť samosprávam. Pečovská Nová Ves je typickým príkladom toho, ako sa to dá,“ doplnil Milan Majerský.  
 
Súčasťou nového cyklochodníka je aj oddychová zóna pre turistov a cyklistov s lavičkami. Aby cyklochodník úplne prepojil cyklotrasu Eurovelo s pútnickým miestom ostáva ešte dobudovať niekoľko stoviek metrov do obce Ľutina.
 
 Zostáva dobudovať niekoľko stoviek metrov (Zdroj: Ahoj TV)
 
 „U nás tento projekt bol zastavený a vzhľadom na finančné problémy, s ktorými teraz obce bojujú, tak je veľmi ťažké povedať kedy budeme pokračovať, ale budeme pokračovať v rámci našich možností a veríme, že aj vyšší územný celok PSK pomôže,“ povedala starostka obce Ľutina.
(12:57, red.)
Diskusia
Pridať komentár