Trojbojár z Raslavíc vo veľkom svete

4353x
18. November 2023
Rozhovor s Patrikom Tomkom
Na Majstrovstvách Slovenska družstiev v silovom trojboji skončili Bardejovčania prví 
 
Trojboj, medzinárodne nazývaný powerlifting je šport, ktorý pozostáva z troch silových disciplín a to drep, tlak na lavičke a mŕtvy ťah.
 
V každej disciplíne má súťažiaci tri pokusy. Za každú disciplínu sa zbierajú body, ktoré sú v konečnom dôsledku spočítané. Tento šport je náročný ako fyzicky, tak aj psychicky.
 
Patrik, ako si sa dostal k športu v ktorom si teraz úspešný?
 
K cvičeniu v posilovni ma inšpirovali moji starší bratia, keď som mal nejakých 15 rokov. Predtým som sa venoval dosť odlišnej disciplíne a to hre na husle osem rokov. Na túto zmenu som si celkom rýchle zvykol.
 
Postupom času som si vyskúšal viacero podobných športov aj súťažne, ako je armwrestling, kulturistika, strongman a streetworkout rekreačne.
 
 
Silový trojboj robím intenzívne až posledné tri roky a trénujem päť krát do týždňa. Tréning pozostáva zo základných cvikov drep, tlak na lavičke, mŕtvy ťah a doplnky.
 
Ako prebieha tvoja príprava na súťaže?
 
Tréningový plán je špecificky pripravený. Na starosti to má môj tréner Kristián Hansen Bruvik. Keďže žijem a pracujem v Nórsku, tréning prebieha v powerlifterskom klube Odin. Súťažím v IPF organizácii.
 
Bol som jedenkrát testovaný na doping. Môj výživový plán a jedálniček pozostáva hlavne z celostných potravín. V nich sa snažím prijať dostatok všetkých látok potrebných pre moje telo v rámci náročného tréningu. Zvyšok suplementujem multivitamínmi a minerálmi.
 
Kde pôsobíš?
 
Pôsobím v Nórsku ako robotník v stavebníctve a tiež na klinike ako masér. Mám ukončené stredoškolské zdravotnícke vzdelanie v odbore masér v Prešove. Moje vzdelanie mi pomáha lepšie chápať nároky tela pri tréningu. Pracujem šesť dní v týždni.
 
 
Trénujem pravidelne päť dní v týždni, niekedy aj tri hodiny. Väčšinou trénujem hneď po práci. Telo môže byť častokrát po fyzickej námahe vyčerpané preto dávam veľký dôraz na regeneráciu.
 
Využívam rôzne dostupné spôsoby regenerácie ako je plávanie v mori, otužovanie, sauna, automasáž a každodenný strečing.
 
Aké sú tvoje najväčšie úspechy v tvojej doterajšej kariére?
 
Medzi moje najväčšie úspechy patria:
- majster Slovenska do 105 kg 2021
- majster Slovenska do 105 kg 2022
- piate miesto v mŕtvom ťahu na majstrovstvách sveta vo Švédsku 2021 vo svojej kategórii
- štvrté miesto v mŕtvom ťahu na majstrovstvách sveta v Turecku 2022 vo svojej kategórii
- piate miesto v mŕtvom ťahu na majstrovstvách Európy v Poľsku 2023 vo svojej kategórii
- sedemkrát sa mi podarilo navýšiť Slovenský národný rekord v mŕtvom ťahu z 300 kg postupne až na 330 kg.
 
Vieš nám Patrik niečo povedať ešte o tvojej poslednej súťaži - Majstrovstvách Slovenska v silovom trojboji, v akej si bol kategórii, ako to celé prebiehalo, komu sa chceš poďakovať a aké sú tvoje plány a vízie do ďalších rokov?
 
MSR v silovom trojboji prebiehali tento rok v Sabinove, kde som sa prihlásil s cieľom kvalifikovať sa na ME v kategórii do 105 kg muži.
 
Súťaž tentokrát prebiehala trochu viac v kolektívnom duchu, keďže sme súťažili v družstvách. Družstvá boli zostavované klubmi z celého Slovenska. Víťazný tím musel nazbierať najviac gl bodov. Je to prepočet telesnej váhy, totálu a pohlavia.
 
Mne sa podarilo získať svojim výkonom 96,37 gl bodov, nášmu družstvu HTP Bardejov 272,3 bodov. S týmto výsledkom sme skončili na prvom mieste ako družstvo.
 
Čo sa týka mňa, podarilo sa mi zvíťaziť s najvyšším počtov gl bodov ako jednotlivec. Navýšil som slovenský rekord v totále zo 751 kg na 767,5 kg.
 
V drepe som sa od poslednej súťaže zlepšil o 2,5 kg, teda na 262,5 kg. Tlak mi nevyšiel, preto som sa musel uspokojiť s miernym zhoršením 175 kg.
 
S mŕtvym ťahom som bol veľmi spokojný. Podarilo sa mi zdvihnúť národný rekord už pri druhom pokuse na 323,50 kg, pri treťom pokuse na 330 kg.
 
Chcel by som sa poďakovať môjmu trénerovi a ľuďom, ktorí mi akýmkoľvek spôsobom pomáhajú. V neposlednej rade ďakujem rodine a kamarátom, ktorí ma prišli do Sabinova podporiť a popritom podporili svojim entuziazmom pre tento šport aj ostatných pretekárov.
 
Bola tam skutočne skvelá atmosféra. Mojim cieľom je inšpirovať ľudí a najmä mládež k pohybu a ukázať ako je silové cvičenie prospešné pre zdravie, ak sa robí správne a ako sa dá vhodne využívať voľný čas na šport. Čo a týka vízie do budúcnosti, chcel by som napredovať a robiť to, čo ma baví.
(13:14, M.Č., P.T., A.G.T.)
Diskusia
Pridať komentár