Prešovské vianočné trhy 2023 ako ich (ne)poznáte

1759x
16. November 2023
 Tento rok ide o najdlhšie trvajúce vianočné trhy na Slovensku
 Trhy 2023 (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Atmosféru najkrajších sviatkov roka budú v Prešove dotvárať vianočné trhy, ktoré tento rok prinesú tri hlavné novinky. Trvať budú od 25. 11. – 22. 12. 2023 a 26. 12. – 31. 12. 2023.
 
Na otvorenie Prešovských vianočných trhov 2023 sa môžu návštevníci tešiť už o pár dní. Konať sa budú od Kataríny do Silvestra, v dvoch termínoch od 25. novembra do 22. decembra 2023 a od 26. do 31. decembra 2023. V rámci krajských miest pôjde zároveň o druhé najdlhšie trvajúce vianočné trhy na Slovensku.
 
"Našou snahou je pokračovať v silnej tradícii tohto podujatia, a zároveň prinášať nové moderné prvky, ktoré zatraktívnia celé vianočné trhy. Organizátori si pre návštevníkov pripravili viacero noviniek. Tešiť sa môžu napríklad na koncerty pri vianočnom punči, oddychovú zónu u anjela a detské mestečko,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.
 
Koncerty pri vianočnom punči
 
Pódium na Hlavnej ulici, ktoré bolo v minulosti situované pri soche koňa, bude tento rok presunuté do priestoru pred Konkatedrálou sv. Mikuláša. Dôjde tak k zväčšeniu zóny pre divákov a jej priamemu prepojeniu s gastronomickou sekciou. Návštevníci si budú môcť vychutnať vianočné nápoje či jedlá za každého počasia, v pohodlí a teple pod veľkým osvetleným stanom. Zárukou pravých vianočných zážitkov bude aj rozmanitejšia programová produkcia.
 
 
Oddychová zóna u anjela
 
V centre Južného parku pribudne tento rok gastro stánok s názvom Pub u anjela s nápojmi a občerstvením. Vznikne tam vianočné zákutie mimo rušnej pešej zóny, kde si budú môcť návštevníci oddýchnuť pri svetelných inštaláciách, ktoré budú dotvárať jedinečnú atmosféru v parku.
 
Detské mestečko
 
K novinkám tohtoročných vianočných trhov patria aj detské trhy, ktoré potešia najmä tých najmenších. Kolotoče, chutné palacinky či nealko punč a ďalšie stánky s detským tovarom atrakciami dostanú nové miesto v južnej časti pešej zóny pri soche koňa. Detská zóna bude pokračovať až do Južného parku, kde budú môcť návštevníci aj tento rok obdivovať alej vianočných stromčekov, ktorú vyzdobia žiaci prešovských základných škôl ručne vyrobenými ozdobami.
 
Vianočná ponuka na Hlavnej ulici
 
Na Hlavnej ulici v centre mesta bude počas vianočných trhov umiestnených 65 stánkov so zastúpením množstva lokálnych remeselníkov a predajcov vianočného tovaru, nápojov či rozličných gastro produktov. Svoje miesto tu bude mať už tradične aj charita a Primátorský punč. Zisk z predaja tohto punču je každoročne venovaný podpore tých, ktorí to najviac potrebujú. Počas pracovných dní a sobôt budú predajné stánky s tovarom otvorené od 10:00 do 19:00 hod., stánky s občerstvením budú otvorené od 11:00 do 22:00 hod.
 
 
Počas nedieľ budú otvorené všetky predajné stánky od 12:00 hod., predajné stánky s tovarom budú k dispozícii do 19:00 hod., pričom v stánkoch s občerstvením Vás obslúžia do 22:00 hod.
 
Medzi stánkami nájdu návštevníci aj úplne novú atrakciu v podobe kolotoča s prútenými košmi na ručný pohon, ktorý je určený pre menšie deti. Výhodou je, že rodičia si kolotoč obsluhujú sami.
 
 
Tradičnou súčasťou Prešovských vianočných trhov je aj drevený vyrezávaný betlehem od autora Juraja Antoňáka, ktorý bude aj tento rok umiestnený na obvyklom mieste pred konkatedrálou.
 
"Našim zámerom je okrem iného zvyšovať návštevnosť a podporovať rozvoj cestovného ruchu. Po minuloročnej pozitívnej skúsenosti a spätnej väzbe od návštevníkov sme sa opäť rozhodli pokračovať s vianočnými trhmi aj po 26. decembri. Ide o veľmi silné obdobie stretnutí rodín a priateľov, ktoré je zároveň časom školských prázdnin, čomu sme prispôsobili aj program na pódiu počas Štefana a Silvestra," uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.
 
Vianočné trhy v Prešove zavŕši 31. decembra 2023 svetelno-laserová show, ktorá nahradí klasický ohňostroj, ako ekologickejšia a tolerantnejšia verzia osláv nového roka. Organizáciu celého podujatia zabezpečuje PKO v spolupráci s mestom Prešov.
(15:38, red.)
Diskusia
Pridať komentár