Zomrel futbalový odborník a publicista Jozef Tarcala

2996x
03. November 2023
Smutná správa na Sviatok všetkých svätých
Jozef Tarcala (druhý zľava) pri krste knihy na bardejovskom štadióne 
 
V stredu (1. novembra) poobede, vo veku 91 rokov, zomrel tréner, futbalový odborník a publicista Jozef Tarcala. Držiteľ najvyššej trénerskej licencie bol futbalovým trénerom Bardejova, Prešova, Trebišova, Starej Ľubovne, Trebišova, ale aj reprezentácie žien Slovenska.
 
Pred MS v Taliansku v roku 1990 sa podieľal aj na príprave tímu československej reprezentácie mužov.
 
Svoju futbalovú kariéru strávil v Tatrane Prešov a Partizáne Bardejov. Na ihrisku pôsobil v strede poľa. Po jej skončení sa vydal na trénerskú dráhu.
 
Starší fanúšikovia futbalu si ho pamätajú najmä ako trénera Bardejovčanov vo vtedy druhej federálnej futbalovej lige. Partizáni boli dlhoročnými účastníkmi tejto súťaže, ktorej úroveň bola veľmi vysoká a porovnateľná aj s najvyššou súťažou na Slovensku v čase jej začiatkov.
 
Vďaka nej sme na bardejovskom futbalovom štadióne mohli vidieť Spartu Praha nabitú reprezentantmi, Ostravu, Kladno, Trenčín, Banskú Bystricu, Liberec, Brno, Bohemians, Michalovce i mnohé ďalšie významné a slávne kluby, ktoré na nejaký čas opustili vtedajšiu najvyššiu súťaž.
 
 
V druhej lige však často zotrvali len jeden rok a postúpili späť medzi československú elitu.
 
V „civilnom“ živote dlhých 35 rokov pôsobil ako profesor grafických predmetov na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Bardejove.
 
V roku 1990 sa Jozef Tarcala zúčastnil grafickej súťaže k 90. výročiu čs. futbalu a v tejto celoštátnej súťaži zvíťazil. Následne ho Slovenský futbalový zväz požiadal o vytvorenie propagačných materiálov pri príležitosti kultúrneho rozchodu československého futbalu. S výsledkom jeho diela boli na Slovensku všetci spokojní.
 
Od roku 1978 bol členom ústrednej trénersko-metodickej rady ÚV ČSTV a po vzniku samostatného Slovenska bol členom TMK SFZ – subkomisie pre profesionálny futbal, pozorovateľom hráčov reprezentantov.
 
 
Bol blízkym priateľom a spolupracovníkom trénera storočia a doc. Jozefa Vengloša, ktorý bol v Sao Paule v roku 2014 ocenený za svoje zásluhy o rozvoj svetového futbalu najvyšším vyznamenaním FIFA. Táto plodná spolupráca medzi nimi trvala vyše 35 rokov.
 
V úzkej spolupráci tieto futbalové osobnosti vydali v roku 1996 odbornú knihu Tajomstvá futbalu, v ktorej úvodné slovo mal prezident FIFA Joseph Blatter.
 
Táto nadčasová publikácia slúžila roky ako učebnica pre trénerov pri získavaní, zvyšovaní alebo predlžovaní trénerských licencií. V roku 2013 vydal knihu 90 rokov bardejovského futbalu. Za zásluhy pre československý a slovenský futbal bol Jozef Tarcala ku svojej 80-ke ocenený SFZ na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach „Pohárom vďaky.“
 
Bol aj držiteľom Ceny primátora mesta Bardejov.
(9:41, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár