Ján Kozák mladší sa stal novým trénerom FC Košice

2103x
31. Október 2023
Košice povedie Kozák
Ján Kozák (v strede) sa stal trénerom Košíc 
 
Dlho kladená otázka dostala očakávanú odpoveď: novým trénerom FC Košice sa stal Ján Kozák mladší. Štyridsaťtriročný rodák z Košíc uzavrel s nováčikom Niké ligy zmluvu do júna 2026.
 
Nástupcom Antona Šoltisa pri kormidle FC Košice sa stal Ján Kozák mladší, ktorý v utorok podpísal s klubom z metropoly východu zmluvu na dva a pol roka.
 
„Po ukončení spolupráce s predchádzajúcim trénerom sme mali užší zoznam adeptov, ktorí by mohli zaujať jeho miesto. Od prvého momentu bol však práve Ján Kozák mladší pre nás najhorúcejší kandidát. Som veľmi rád, že rokovania boli veľmi korektné a zároveň prebehli veľmi rýchlo. Snaha nájsť spoločnú reč bola evidentná z oboch strán a za FC Košice môžem vysloviť spokojnosť, že sme sa dohodli práve s ním,“ informoval pre webovú stránku klubu generálny manažér FC Košice Pavol Turczyk, ktorý potvrdil, že s novým šéfom realizačného tímu uzavreli dohodu do júna 2026.
 
Košický nováčik Niké ligy aktuálne ťahá šnúru siedmich prehier a pred ním je séria troch duelov s pohárovými zástupcami Slovenska, Dunajskou Stredou, Trnavou a Žilinou.
 
„Uvedomujeme si, že nový tréner prichádza do ťažkej situácie. Očakávame, že jeho príchod bude potrebným impulzom pre mužstvo a že aj vďaka nemu sa nám podarí zlepšiť herný prejav. A čo najviac rozhodlo v jeho prospech? Je Košičan, má košické srdce, pochádza z futbalovej rodiny, bol skvelý futbalista a zároveň mal výborné výsledky ako tréner v Slovane Bratislava,“ doplnil Pavol Turczyk na margo príchodu Jána Kozáka mladšieho.
 
 
Ján Kozák mladší nikdy netajil svoj vrúcny vzťah ku Košiciam. Je odchovancom miestneho futbalu, žije mu tu rodina, ale najmä pôsobenie v tíme FC Košice berie ako veľkú výzvu.
 
„Košický futbal za posledné roky neustále napreduje a ja chcem byť pri tom. Chcem pomôcť k tomu, aby sa Košice zaradili tam, kam historicky patria. Očakávam, že nám v napredovaní pomôžu aj fanúšikovia a všetci spoločne dosiahneme méty, ktoré nás budú všetkých tešiť. Rád by som s FC Košice dosiahol ako tréner úspechy, ktoré som v Košiciach dosiahol ako hráč,“ povedal Ján Kozák mladší krátko po podpise zmluvy.
 
Aj on si veľmi dobre uvedomuje, že prichádza do neľahkej situácie. Svojich nových zverencov videl na vlastné oči v pohárovom súboji v Šamoríne a potom ligovom na Tehelnom poli proti Slovanu Bratislava.
 
„Viem, že nie sme v jednoduchej situácii. Do zimy musíme spraviť maximum. V prvom rade budeme musieť nastaviť hráčov, zlepšiť organizáciu hry a predovšetkým obrany, keďže dostávame príliš veľa gólov. Celkovo je mojim cieľom zlepšiť atmosféru v kabíne a dosiahnuť stav, aby sa hráči tešili na štadión, tréning i samotný zápas, a aby odovzdávali pre klub na ihrisku maximum,“ zaželal si 43-ročný košický rodák.
 
 
Ján Kozák mladší naposledy trénoval pred vyše tromi rokmi Slovan Bratislava, kde napriek skvelým úspechom skončil. Pripomeňme, že bezprostredne po príchode na lavičku belasých v roku 2019 s nimi vybojoval postup do skupinovej fázy Európskej ligy, kde rovnocenne súperil s Besiktasom Istanbul, Wolherhampton Wanderers FC a Sportingom Braga. Sezónu snov ovenčil ziskom double, čiže triumfom v Slovenskom pohári i majstrovským titulom.
 
„Futbal mi už chýbal. Priznávam, že v kontakte s vedením FC Košice som bol už dávnejšie ešte počas ich druholigového účinkovania. Ľudí, ktorí investujú prostriedky do tunajšieho futbalu, si nesmierne vážim, a verím, že spoločnými silami dosiahneme pre futbal v Košiciach veľa úspechov,“ doplnil Ján Kozák mladší, ktorý sa nikdy netajil tým, že o futbale často debatuje so svojim otcom Jánom, ktorého netreba futbalovej verejnosti zvlášť predstavovať.
 
„Môj otec je futbalová i trénerská legenda a bol by hriech nediskutovať s ním o futbale a nevyužiť jeho bohaté skúsenosti. O futbale sme sa spolu bavili vždy, či už som bol hráč alebo neskôr tréner. Futbal je v našej rodine dôležitý, takže aj teraz budem určite využívať jeho rady,“ dodal Ján Kozák mladší. 
(17:22, fckosice.sk) 
Diskusia
Pridať komentár