Do Bardejova zavítal Christopher z Readingu, navštívil základnú školu

14x
03. Február 2016

Návšteva z Anglicka na ZŠ Vinbarg

DSC06688.JPG

Žiaci zo ZŠ na Vinbargu spolu s Christopherom

 

Záver prvého polroka na ZŠ na sídlisku Vinbarg bol ozvláštnený netradičnou návštevou. Naše pozvanie, stráviť s deťmi jeden školský deň, prijal 8-ročný Christopher z mesta Reading, Anglicko. Jeho prítomnosť vzbudila záujem na celej škole. Deti ho vyhľadávali už počas prestávok, aby sa mu mohli prihovoriť, pozdraviť či urobiť si spoločnú fotografiu.

Vyvolenými sa však stali piataci. Predsa len Christophera bolo potrebné  zaradiť do triedy, ktorá bude nielen vekovo blízka, ale aby žiaci zvládli aj jednoduchú konverzáciu v angličtine. A tak sa anglický hosť ocitol v 5.B. V triede, do ktorej  vstúpil už deň predtým, ako avizované veľké prekvapenie, ktoré  im pripravila ich triedna učiteľka a vedúca krúžku p. uč. Feciľáková.

DSC06608.JPGPrvé zoznamovacie kolo v rámci popoludňajšieho krúžku sme si pripravili aj s pohostením. Ako ináč, s originálnym čiernym čajom English breakfast tea, ku ktorému neodmysliteľne patrí mlieko. Možno to bolo naším hosťom, pre ktorého pitie čaju s mliekom je samozrejmosťou. Možno detskou zvedavosťou, nadšením, každopádne piatakom  čaj veľmi chutil a čajové popoludnie si ochotne zopakujú aj nabudúce. Očarení novou chuťou, v príjemnej atmosfére sme sa usadili do kruhu.  Christopher bol po celý čas stredobodom pozornosti. No ani v najmenšom ho nezaskočili naše otázky o škole a deťoch v Anglicku, na ktoré ochotne odpovedal. Žiaci so zatajeným dychom  hltali každé jedno slovo . Nepochybne aj kvôli jeho krásnej angličtine, ktorá ich v prvom momente zaskočila, a tak prvé otázky smerovali viac na mňa, učiteľku, ako naňho. Ale postupne odvaha narastala.

Žiaci sa nevedeli dočkať nasledujúceho piatkového  rána. Veď okrem nás z krúžku, o ňom nik iný netušil. S výnimkou pána riaditeľa. Už kuli plány, ktoré vyučovacie hodiny strávia s Christopherom a pri kom bude sedieť. Náš „nový anglický spolužiak“ vstúpil do triedy s veľkým úsmevom a okamžite zapadol. Nasledujúca hodina angličtiny bola nepochybne výnimočná. V rámci aktuálne preberanej témy sme sa pýtali na jednotlivé školské predmety (aj či sa zhodujú s pomenovaniami v našich učebniciach Project) , čo je ich náplňou,  ako výklad nového učiva prebieha v sede na pohodlnom koberci,  že žiak si v žiadnom prípade nesmie priniesť do školy mobil, inak mu bude odobratý na zvyšok dňa. Zaujal nás aj denný režim, neskorý nástup do školy ako aj príchod z nej, krúžková činnosť či stravovanie. Konverzáciu sme odľahčili nenáročnými slovnými hrami. Christopher ostal odrazu zaskočený melódiou, oznamujúcou prestávku. Na ich škole v Anglicku totiž prestávku ohlasuje učiteľ, alebo tzv. timer (stopky).

Nechcelo sa mi veriť, že počas prestávky náš hosť odmietol privátne pohostenie v kabinete. Moji žiaci ho zlákali na overené prestávkové aktivity a namiesto zaslúženej pauzy si prestávky krátili huncútstvami. Ale aj takýto je život na školách. Nielen u nás na Slovensku.

Takže v spomínaný piatok sa Christopherovi podarilo nakuknúť aj na hodinu informatiky s maličkými druhákmi a v závere vyučovania sa ocitol v telocvični, kde si, ako ináč, s piatakmi zahral vybíjanú. Unavení, pritom stále nabití dobrou náladou, sme sa s piatakmi nakoniec zišli opäť v našej triede, kde si prevzali výpisy známok za úspešné ukončenie prvého polroka. A to bol moment, ktorý žiačika z Anglicka zaskočil. Ďakovnú atmosféru v triede, podanie ruky, záverečné fotenie a rozlúčku pochopil ako definitívny záver roka. Až neskôr sa nám podarilo zistiť, že jeho nečakaný smútok pri odchode súvisel s obavou, že sa s piatakmi, ktorých si za pár hodín veľmi obľúbil,  už nikdy neuvidí.   A keďže sympatie boli vzájomné, aj my pevne veríme, že nás svojou prítomnosťou poctí ešte nejedenkrát. Dovtedy sľubujeme, že budeme poctivo pracovať na našich konverzačných schopnostiach.

(15:55, J. Feciľáková)

 

 

http://ahoj.tv/firmy/detail/ofis_centrum.html 

4.jpg

 Platená reklama

Diskusia
Pridať komentár