Dvestoročná drevenica v Rejdovej postupne ožíva

1150x
26. September 2023
Takmer dvestoročná drevenica v Rejdovej postupne ožíva
(Zdroj: KSK) 
 
V obci dom nazývajú: „U Krišky„ jeho poslednou obyvateľkou bola Mária Valko Kriščáková, posledná z rodu pôvodných vlastníkov, drevenica preto nesie názov Chiška u Kriški.
 
Rázovitá obec na Gemeri ukrýva hodnotnú stavbu. Ide o prízemný zrubový dom, ktorý v Rejdovej postavili ešte v roku 1851. Vďaka kamenným základom, stropu z trámov a šindľovej streche voľným okom pripomína malú chalúpku. Od tohto roka je stavba už oficiálne majetkom Košického samosprávneho kraja.
 
Odkúpenie od súkromných vlastníkov odobrili krajskí poslanci na rokovaní Zastupiteľstva KSK vo februári tohto roka za približne 35-tisíc eur. Dom je potrebné zreštaurovať a vykonať finálne administratívne úkony, čo sa postupne realizuje od jeho odkúpenia. Všetky pripravované práce sú konzultované s Krajským pamiatkovým úradom Košice, pracovisko Rožňava.
 
 (Zdroj: KSK)
 
„Župa si uvedomuje pamiatkovú a architektonickú hodnotu tejto unikátnej stavby, preto sme neváhali s nápadom odkúpiť ju. Teší ma, že poslanci sa k tejto téme postavili zodpovedne a kraj sa môže pochváliť zachovalou bezmála dvestoročnou stavbou. Čaká nás ešte dlhá cesta menších aj väčších opráv, aby ľudový dom naplno a bezpečne slúžil svojmu účelu. Do konca tohto roka tam prebehnú najnutnejšie práce, so zásadnejšou obnovou začneme na budúci rok. Dovtedy bude chalúpka prístupná prioritne počas festivalov, kalendárnych zvykov a obyčají,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Stavba je ukážkou spôsobu bývania miestnych obyvateľov v období 19. st. Raritou je datovací nápis vyrytý na tráme v prednej, parádnej izbe: „Ten dum vistaveni zkrze Jána a Andra Kriščaka v roku 1851 dne 16. apríla.“
 
(Zdroj: KSK)  
 
Správcom objektu sa stalo župné Gemerské osvetové stredisko so sídlom v Rožňave. Po nevyhnutnej obnove tam plánuje zriadiť živé múzeum, vďaka čomu bude zážitok hmatateľný a ukážka života na dedine autentická. Okrem toho, bude slúžiť ako predvádzacie miesto pracoviska Remeselníckeho inkubátora.
 
Dielňa v dome či predzáhradka ponúkne klientom inkubátora skvelé miesto na predvádzanie remesla v originálnom prostredí. Jej vnútorné vybavenie umožní ukážku prípravy lokálnych špecialít na stále funkčnej kachľovej peci či výrobu salašníckych pochutín, pôvodné krosná i kolovrátok pripomenú, akým spôsobom sa kedysi tkalo. Vďaka zberateľskej vášni pôvodných majiteľov môžu návštevníci drevenice vidieť rôzne predmety, ktoré ľudia kedysi využívali pri každodennom živote a pri práci.
 
(Zdroj: KSK)  
 
„Drevenica je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá má nevyčísliteľnú kultúrnu hodnotu a my stojíme pred výzvou zachovať ju pre ďalšie generácie v tom najlepšom stave. Aktuálne je prístupná hlavne pre menšie skupiny, no plnohodnotný zážitok z jej návštevy vieme zaručiť až v budúcom roku. Dovtedy ju budú navštevovať hlavne reštaurátori, stolári, elektrikári a ľudia, ktorí vykonajú revízie zariadení. Pred nami je zrejme zásadná obnova strechy, dverí a okien. Verím, že najnutnejšie práce sa podaria realizovať už od jesene a s príchodom zimy predstavíme vianočne vyzdobenú parádnu izbu a neskôr aj typické páračky, rejdovskie priadky či ďalšie zvyky,“ dodala riaditeľka GOS Helena Novotná.
 
Znalecký posudok stanovil hodnotu nehnuteľnosti na bezmála 32-tisíc eur. Predmetom kúpy bolo i vnútorné zariadenie, ohodnotené na 3 700 eur. Župa ju odkúpila po pravdepodobne prvom chalupárovi v Rejdovej. Obec je známa jedným z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku, zachovávaním zvykov a nositeľmi ľudových tradícií.
(15:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár