Čo určite navštíviť cestou z Tatier na Horehronie?

1616x
02. September 2023
Čo určite navštíviť cestou z Tatier na Horehronie?
Zdroj obrázku: Shevchenko Andrey / Shutterstock.com 
 
O tom, že slovenské hory sú krásne, svedčí príroda v každom kúte domoviny. Môžeme ich obdivovať súčasne zo všetkých strán, vždy sa im od nás dostane rovnaké uznanie. Slovensko je jednoducho obkľúčené nádhernou prírodnou scenériou, nech sa vydáme akoukoľvek trasou.
 
Dnes sme sa rozhodli pre cestu z Vysokých, cez Nízke Tatry s tým, že sa zameriame konkrétne na hlavné trasy z Tatier na Horehronie. Tu nás začne lákať úbočie Kráľovej holi so strediskom (obcou) Telgárt. Čím je turisticky zaujímavé aj toto miesto?
 
V podhorí Vysokých Tatier
 
Na začiatok, aby sme sa hneď nestratili v názvosloví, upresníme, že Štrbské pleso je súčasťou rovnomenného rekreačného strediska. Táto oblasť je známa bohatými športovými, ale aj turistickými zážitkami. Zostáva verná tradíciám, avšak svojím portfóliom služieb sa postupne prispôsobila modernej klientele. Svoj štart v podhorí Vysokých Tatier obohatíme o novú, pre mnohých možno neznámu oblasť tzv. Nového Štrbského Plesa.
 
Štrbské pleso na ilustračných záberoch verzus aká je realita?
 
Štrbské pleso bližšie charakterizujú tipy na turisticky nenáročnú prechádzku. Je to tým, že po obvode vedie náučný chodník a obkolesujú ho atrakcie pre dospelých aj deti. Tradičnú turistickú prechádzku si tak viete spestriť športom na outdoorových strojoch a deti na ihriskách. To však nie je všetko, aj keď sa vychádzky zdajú idylické. Pre bližšie spoznávanie odporúčame rezervovať si na ubytovanie na Štrbskom plese a podľa konkrétneho typu a účelu pobytu venovať pozornosť priľahlým chatám, apartmánom alebo hotelom.
 
 
Za skutočne praktické riešenie pre väčšinu turistov považujeme apartmány s centrálnou polohou na Štrbskom Plese. Vďaka týmto ubytovacím jednotkám máte na dosah tie najkrajšie tatranské výhľady, atrakcie, športoviská a relaxačné procedúry. Práve takto zvolené služby hotelov ich dostávajú na TOP priečky vyhľadávaných ubytovacích jednotiek.
 
Určite sa ani ináč nebudete rozhodovať, keď si Štrbské pleso zamilujete pre známy skokanský mostík alebo pre Vežu snov, kde na vrchole možno obdivovať presklenú lávku a nižšie zrelaxovať na sieti. Ide o ozaj adrenalínové zážitky a výhľady.
 
Ďalšou možnosťou je považovať Štrbské pleso za turisticky východiskový bod a užívať si ďalšie trasy. Môžete sa vydať na Popradské pleso, až po kombinované pozemné a lanovkové trasy na Chatu pod Soliskom.
 
Zaujímavosti o Štrbskom plese a jeho priľahlom okolí
 
Viete, že štart na Štrbské pleso charakterizuje skutočne idylické Jazierko lásky, preslávené ako obľúbené miesto lásky pre zaľúbené páry?
 
Pre mnohých stále neznáme Nové Štrbské pleso malo pôvodne obkolesovať náročnejší hotelový komplex. Aktuálne ukrytý v lesoch popri známom Štrbskom plese funguje ako umelá hrádza, presnejšie jazero v okolí rašeliniska.
 
Náš tip – v prípade, že si turistickú trasu na Nové Štrbské pleso chcete zabezpečiť vhodným ubytovacím komplexom, rozhodne využite trasu z hlavnej prístupovej cesty smerom na hotel Baník.
 
Ďalej na úbočie Kráľovej holi v stredisku Telgárt
 
Stredisko Telgárt je turisticky vyhľadávanejšie najmä v zime pre predpoklady na zdarnú lyžovačku. Vhodné je ubytovať sa v okolí Ski centrum Telgárt, odkiaľ môžete mať skvelé výhľady na malebnú Kráľovu hoľu a je to tiež ideálne miesto pre štart turistických trás popri prameni rieky Hron. Nezabudnite sa pozrieť na Chmarošský viadukt a pri Ski centre navštívte tradičné Depo Café Telgárt – reštauráciu v tradičnom historickom vagóne.
 
V tomto prostredí tak nie je núdza o turistov počas zimnej, ale ani počas letnej dovolenky. Kráľová hoľa na okraji NAPANT-u veľmi sofistikovane odhalí vaše turistické schopnosti. Je ústredným miestom, kde pramení nielen rieka Hron, ale aj ďalšie väčšie slovenské rieky ako Hornád, Hnilec a Čierny Váh. Umožňuje spoznávať hrebene Nízkych Tatier alebo v odľahčenom režime uprednostniť jednoduchú trasu z obce Šumiac. Je to zároveň vyhľadávané ubytovacie stredisko s rekonštruovanými drevenicami alebo s extra vybavením moderných hotelov s príjemným LED osvetlením pre zachovanie idylickej spokojnosti.
 
Možností na miesta, ktoré navštíviť na tejto trase je veľa. Objavujte nádherné prírody a pamiatky Slovenska.
(13:30, i)
Diskusia
Pridať komentár