Šachisti v BŠK Bardejov sa nevzdávajú

1397x
27. August 2023
Víťaz 44. ročníka turnaja SNP je zo Stropkova
Zľava Ján Cuper, Ľuboš Tokarčík, Ivan Dzuriš 
 
Kráľovská hra v Bardejove má bohatú históriu. Hrali tu šachisti svetovej triedy. No aj z generácií na prelome storočí je hodno spomenúť niekoľko mien, ktoré reprezentovali Slovensko.
 
Najstarší turnaj v Bardejove
 
V závere augusta sa v Seniorcentre uskutočnil už 44. ročník medzinárodného turnaja o Pohár SNP. Je to najstarší turnaj v histórií mesta, o ktorom predseda Bardejovského šachového klubu Ján Cuper sa pochválil takto.
 
„Nielen, že je to najviac po sebe idúcich turnajov, ale aj skutočnosť, že pri všetkých boli hlavnými organizátormi Ivan Dzuriš a ja. Podarilo sa to, lebo človek musí mať z takejto roboty radosť a byť aj do určitej miery fanatikom. Bolo aj nevďačné obdobie, keď sme si hľadali priestor kde sa len dalo, ale prežili sme. Takto je postihnutý asi každý šport, nemôžeme byť na jednom mieste.
 
 
No v ostatnom období je tu ten väčší problém. Je tu všeobecne nezáujem ľudí o aktívne športovanie. Ďalším je nedostatok finančných prostriedkov. Vďaka Mestu, že nám pomáha, ale teba zháňať prostriedky u sponzorov. Šťastím je to, že šach nie je finančne náročný šport. Takýto turnaj je potrebné dlhodobo pripravovať a samotný priebeh má trvanie štyri dní. Ale sme presvedčení, že mesto obohacujeme."
 
Nemáme "strechu" nad športom
 
V klube sa snažia získať nielen mladých šachistov ale aj organizátorov, rozhodcov, ktorí pracujú bez odmeny. Ikonou šachového hnutia v Bardejove je Ivan Dzuriš.
 
Čerstvý 80-ník bol pri zrode BŠK má dejiny šachu mesta v malíčku. Pripomenul, že na mnohých turnajoch si zahrali svetoví šachisti, no pochválil sa aj generáciou z ostatných možno 20 rokov. Prišli tu takí veľmajstri ako Hort, Jansa, Kneževič, Ftáčnik, Flohr. Z domácej liahne to dotiahli na vrcholové podujatia aj Bekiarisová-Mrvová, Motyčková, Holtman, Kočišková, Ferková, Kaľata.
 
„Treba zvýrazniť, že každý šport v Bardejove je tak povediac na hrane. Nemáme "strechu" nad športom, ale to nielen v meste, ale aj na Slovensku. Náš klub dostane na mládež do 23 rokov zhruba 50 eur na jedného. Je to takých 250 eur na rok, keďže máme piatich aktívnych členov. Sú to prostriedky tak na jeden výjazd do Košíc. Hľadanie talentov nám trošku narušila pandémia. No a za posledné obdobie nám zomreli piati šachisti a mladí odchádzajú na vysoké školy, ďaleko od mesta."
 
 
Tokarčíkovci oživili činnosť klubu
 
V klube sú viditeľné aj pozitíva. Silnou pomocou sa prejavujú manželia Tokarčíkovci, ktorých celá rodina úspešne ťahá figúrky a všestranne pomáha.
 
„K šachu ako rodina sme sa dostali tak, že pre rokmi som kúpil šachovnicu a zaujalo to stredného syna. Ťahy pochopil na prvýkrát. Keď začal vyhrávať nado mnou, musel som zháňať trénera. Zaregistrovali sme sa do BŠK a deti Ján, Patrik a Diana začali hrať.
 
Najmladší z nich bol majstrom SR do osem rokov. Už v bývalom CVČ som sa pridal k organizovaniu ligy a teraz tvoríme dobrý tím aj s manželkou. Dostal som funkciu riaditeľa turnaja, je to zodpovedná úloha pri bohatej účasti. Je dobre, že sme sa vrátili k zašlej sláve tohto turnaja," naznačuje Ľuboš Tokarčík.
 
V konkurencií 83 šachistov z štyroch krajín víťaz Eduar Paňko z klubu Stropkov-Svidník získal odmenu 300 eur. Na ďalších miestach Poliaci Piotr Syguslki a Raszard Kasperek dostali 200 a 100 eur. Najlepší z BŠK 17. Ryszard Dors, 19. Slavomír Furman, 24. Patrik Tokarčík.
(12:39, J. Ščerbík) 
Diskusia
Pridať komentár