Učitelia v Bardejove neštrajkovali

4x
25. Január 2016

Bardejovskí učitelia neštrajkovali

Štrajkujúci učitelia

 

Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila už začiatkom januára štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je dlhodobé ignorovanie požiadaviek na zabezpečenie primeraného financovania školstva vládou Slovenskej republiky. Štrajkový výbor to považuje za dôvod na vyhlásenie neobmedzeného ostrého štrajku.

„Vláda Slovenskej republiky dlhodobo ignoruje požiadavky učiteľov na celkové skvalitnenie školstva a na jeho financovanie. Štrajku predchádzali protesty učiteľov, ktoré dlhodobo upozorňovali na zlú situáciu v školstve, no zostali bez povšimnutia. Cieľom vyhlásenia štrajkovej pohotovosti je primäť vládu Slovenskej republiky, aby ešte počas svojho mandátu naplnila právo zamestnancov školstva, garantované Článkom 36 Ústavy SR, na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky a na dostatočnú odmenu za vykonanú prácu, ktorá by im umožnila dôstojnú životnú úroveň,“ uvádza sa vo vyhlásení Iniciatívy slovenských učiteľov.

Ostrý štrajk prebehol dnes, v pondelok 25.1. na mnohých školách po celom Slovensku. Z okresu Bardejov sa podľa dostupných informácii do štrajku zapojila iba jedna škola – Základná umelecká škola v Raslaviciach.

V Prešovskom kraji sa z celkového počtu  1154 škôl do štrajku zapojilo iba 23. S pomedzi stredných škôl z celého okresu štrajkovali učitelia iba na piatich školách.

 „Spoločenská a sociálna pozícia učiteľov je alarmujúca, školstvo je na chvoste priorít slovenských vlád a vládne výdavky na školstvo sú hlboko pod priemerom OECD. Ani opakované zvyšovanie platov učiteľov nezvýšilo atraktivitu učiteľského povolania, keďže nástupný plat zostáva na úrovni absolventov stredných škôl bez maturity. Učitelia na Slovensku zarábajú len zhruba polovicu toho, čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním,“ vyjadril sa líder Iniciatívy slovenských učiteľov, Vladimír Crmoman.

Podľa informácií V. Crmomana, v súvislosti so štrajkovými aktivitami učiteľov sa v ostatných dňoch na Slovensku vyskytujú prípady politického zastrašovania riaditeľov škôl a učiteľov zo strany nadriadených.

hlavná reklama .jpg

http://ahoj.tv/firmy/  

(19:20, red, isu.sk)

Diskusia
Pridať komentár