Primátor udelil ceny za zásluhy o rozvoj mesta

208x
20. Január 2016

Ocenenie získalo trinásť jednotlivcov

943834_1245573228802503_5661388467236397295_n.jpg

Ocenení spolu zapózovali

 

Pri príležitosti osláv 71. výročia oslobodenia mesta a okresu Bardejov udelil primátor mesta B. Hanuščak čestné vyznamenanie za zásluhy o rozvoj mesta Bardejov trinástim jednotlivcom a jednému subjektu. Slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo v Obradnej sieni MsÚ na Radničnom námestí.

Ocenenie získali títo jednotlivci:

Gabriel Korba - Cena mu bola udelená za výborné výsledky v čase prosperujúceho obuvníckeho závodu JAS, predtým Závodov 29. augusta Partizánske, kde pracoval ako poradca generálneho riaditeľa. S jeho osobou sa spája úspešná práca a veľký prínos v športovom klube TJ Partizána Bardejov. Viac ako 25 rokov bol členom futbalového výboru a školeným hlásateľom ligových zápasov. Rovnako bol aj tlačovým spravodajcom a publicistom.

Ferdinand Hažlinský získal cenu primátora za mnohonásobnú úspešnú reprezentáciu mesta Bardejov v oblasti fotografie a hlavne filatelie, kde v oblasti poštová história spracoval niekoľko exponátov na tému Preprava poštových zásielok v Bardejove. Predstavil druhy a spôsob prepravy. S exponátmi súťažil na rôznych súťažiach doma aj v zahraničí, kde získal viaceré medailové ocenenia. Nedá nám neprezradiť, že v roku 1991 bola vydaná publikácia pri príležitosti 750. výročia Bardejova pod názvom Bardejov a Bardejovské Kúpele na pohľadniciach, kde sa naplno zúročila celoživotná záľuba nášho oceneného – zbieranie bardejovských pohľadníc.

História mesta Bardejov a jeho kultúrny rozvoj sa stali celoživotnou láskou i pracovnou náplňou Ľudmily Jászayovej. Môžeme ich vidieť v troch líniách.

Prvou je história mesta Bardejov, ktorej sa najintenzívnejšie venovala počas pôsobenia v Šarišskom múzeu v Bardejove. Jej pozornosť zaujalo novšie obdobie dejín mesta Bardejov, ale vo svojej publikačnej činnosti sa venovala aj unikátnemu fenoménu ikon, viacerým osobnostiam mesta, zabudnutým dejinám Matice slovenskej.

Druhú líniu tvorí pôsobenie Ľudmily Jászayovej na poste riaditeľky Mestského kultúrneho a spoločenského strediska v Bardejove, kde vniesla výrazný rozvoj. Ako prvá realizovala kurz pre sprievodcov v Bardejove a v Bardejovských Kúpeľoch. Vznikli viaceré cyklické podujatia – spomeňme výtvarný plenér či Hry rytiera Rolanda. Svoje stabilné a pravidelné miesto našli vystúpenia amatérskych súborov z oblasti folklóru i pop music. Podporila činnosť Kruhu priateľov hudby a Hudobnej mládeže a koncertné cykly Bardejovskú hudobnú jar a Hudobnú jeseň Jozefa Grešáka. Značnú pozornosť venovala propagácii kultúry, umenia i histórie mesta Bardejov – osobitne vydávaním mesačníka Spravodajca Bardejov.

Od októbra 2002 pôsobí Ľudmila Jászayová ako riaditeľka Okresnej knižnice Dávida Gutgesela v Bardejove, kde sa odvíja tretia línia jej prínosu do kultúry mesta Bardejov. Skvalitnenie pracovných podmienok zamestnancov, nový šat budovy pri vstupe na Radničné námestie využitím grantov, informačný systém tretej generácie, služby slabozrakým a nevidiacim. Starosť o budúcich čitateľov – kreatívne podujatia pre detí z MŠ a žiakov ZŠ – a získavanie finančných prostriedkov na nákup novej literatúry. Vrátenie požičaných kníh uľahčuje neprehliadnuteľný Bibliobox.

Kvalitné služby bibliografické využívajú žiaci, študenti i tí, ktorí sa venujú amatérsky či profesionálne výskumu histórie Bardejova. Knižnicu otvorila verejnosti prostredníctvom: výstav umeleckých diel, fotografických výstav Fotoklubu Bardaf, filatelistickej výstavy Spoločenstva sv. Gabriela v Bardejove, Pondelkami s turistikou v spolupráci s Klubom slovenských turistov, literárnymi odbornými seminármi v spolupráci s Gymnáziom Leonarda Stöckela. Autori kníh radi vyhľadávajú OK DG, aby tu uvádzali svoje diela. Nedávno bol v knižnici uvedené vydanie Katechizmu Leonarda Stöckela. Týždeň knižníc na Slovensku je pestrou paletou podujatí pre všetky vekové kategórie čitateľov i priaznivcov knižnice. Nezabúda ani na osobnosti histórie Bardejova, ktoré sa prezentujú vo vydávaných bibliografiách i vo forme prednášok odborníkov.

V približne deväťdesiatich publikačných jednotkách Ľudmily Jászayovej sa odráža história, amatérska i profesionálna kultúra, ale aj oblasť knihovníctva. Spomeňme aspoň: Úvodnú kapitolu o histórii a súčasnosti Bardejova v knihe Bardejov od fotografa Dionýza Dugasa (2001) či Osobnosti Bardejova, ktorú v roku 1991 vydalo Regionálne kultúrne stredisko v Bardejove.

Cenu primátora mesta dostala aj Anna Holtmanová, vedúca odborná pracovníčka národopíseckého oddelenia Šarišského múzea v Bardejove – v Skanzene v Bardejovských Kúpeľoch. Anna Holtmanová 41 rokov pracovala na viacerých postoch v už spomínanej inštitúcii. Či už to bolo lektorovanie v expozíciách národopis, múzeum ľudovej architektúry, galéria, dokumentačné oddelenie. Neskôr odborná práca a vedenie národopisu. Od roku 1997 pracuje ako samostatná výskumná a odborná pracovníčka v rámci výskumu Šarišského múzea. Výstupom sú výstavy prednášky a popularizačné články. Zároveň sa A. Holtmanová zapája aj do celoslovenských aktivít ZMS v etnografickej sekcii. V spolupráci s kolegami z Rakúska a Maďarska mapuje drobnú sakrálnu architektúru v rámci Slovenska na poli múzejnom a pamiatkovej starostlivosti. Aktívne sa podieľa na činnosti Únie múzeí Slovenska v prírode. Je spoluautorkou publikácie Múzeá v prírode a Sprievodca po expozíciách Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch. A. Holtmanová pracuje aj ako metodička etnografie pre študentov stredných a vysokých škôl. Svoju pozornosť venuje aj združeniam, ktoré sa venujú ľuďom s telesným a mentálnym postihnutím.

Ján Fotta dostal cenu primátora mesta pri príležitosti životného jubilea 60 rokov, za neúnavnú činnosť v oblasti medicíny, za odbornú a kvalifikovanú prácu a opateru, za empatiu a ľudský prístup, ktorý prejavoval na poste chirurga alebo v súčasnosti ako odborný posudkový lekár ľuďom, ktorí to najviac potrebujú – svojim pacientom.

Cenu primátora získala aj Helena Leščišinová ako výraz úcty uznania a ocenenia osobnosti vyznačujúcej sa ľudskosťou, humánnosťou a pracovitosťou. Naša ocenená sa zaoberá veľmi zaujímavým a dôležitým lekárskym odborom pneumológiou a ftizeológiou. Ide o choroby dolných dýchacích ciest, pohrudnice a medzihrudia a o prevenciu liečby tuberkulózy.

Helena Leščišinová zabezpečuje odbornú a kvalifikovanú prácu v pozícii vedúceho lekára Oddelenia pneumilógie a ftizeológie NsP sv. Jakuba v Bardejove. Dlhodobo sa zaoberá odbornou a publikačnou činnosťou vo funkcii krajskej odborníčky Ministerstva zdravotníctva SR pre už citovaný odbor. Jedným z ďalších dôvodov prečo bola cena udelená je aj viacročný post šéfredaktorky celoslovenského odborného časopisu RESPIRO pre kontinuálne vzdelávanie v pneumológii a ftizeológii, za autorstvo brožúry pre verejnosť a pacientov s názvom Chronická obštrukčná choroba pľúc – hrozba tretieho tisícročia a za organizáciu 21 ročníkov Bardejovských dní pneumológov a ftizeológov aj s medzinárodnou účasťou.

Cenu primátora za rok 2015 obdŕžal aj Kamil Jankech – farár – dekan vo výslužbe, výpomocný duchovný emeritný riaditeľ Augustinea v Bardejovských Kúpeľoch.

Je rodákom z Trebatíc, neďaleko Piešťan. Celý svoj kňazský život pôsobil v Prešovskom kraji. Z toho plných 37 rokov v okrese Bardejov. Mons. Kamila Jankecha charakterizuje najmä láskavosť a náročnosť duchovného sprievodcu a radcu. Nepozná limit úradných hodín. Už viac ako 14 rokov sa venuje duchovnej starostlivosti o obyvateľov Domova sociálnych služieb na Wolkerovej a Toplianskej ulici.

Po zvládnutí náročnej úlohy výstavby Domu pokojnej staroby v Lipanoch, arcibiskup Alojz Tkáč zveril v r. 2001 vdp. Mons. Kamilovi Jankechovi pastoračnú a staviteľskú úlohu v svetoznámych Bardejovských Kúpeľoch. Výsledkom je dôsledne a precízne zrekonštruovaná budova Augustinea – pôvodne kňazského domu. Ďalej sa zaslúžil o záchranu a reštaurovanie pamiatok spätých so životom a dielom významného rodáka a skladateľa Jozefa Grešáka. Je veľkým znalcom gregoriánskeho chorálu a liturgickej hudby i podporovateľom kultúrnych aktivít. Svojou záľubou v zbieraní kresťanskej filatelie sa podieľal na vzniku skupiny Spoločenstva sv. Gabriela v Bardejove, ktorá sa prezentuje pozoruhodnou výstavou kresťanskej filatelie na Slovensku.

Duchovnú a pastoračnú činnosť, charizmu, komunikatívnosť, citlivý prístup, príkladné služby, šľachetnosť a osobný príklad prejavoval a prejavuje nielen pri práci pre človeka, ale aj pri výchove a vzdelávaní mladej generácie a ďalšej generácie duchovných. No neprehliadnuteľný aj jeho dlhoročný, vrúcny a vrelý vzťah k mestu Bardejov a jeho okoliu.

Jozef Kořinek získal Cenu primátora mesta Bardejov - in memoriam za dlhoročnú prácu na úseku ochrany pred povodňami a živelnými pohromami. Ako člen dobrovoľnej požiarnej ochrany (od r. 1949) a člen Dobrovoľného hasičského zboru mesta Bardejov, sa zúčastňoval hasičských a záchranných prác v celom okrese. Zúčastňoval sa požiarnických súťaži ako člen požiarneho družstva Bardejov. V roku 1954 na krajskej súťaži v Prešove družstvo, ktorého bol členom, zvíťazilo a zúčastnilo sa celoštátnej súťaže v Olomouci. So svojím požiarnym družstvom získal niekoľko putovných pohárov a ocenení. Po skončení pretekárskej činnosti pracoval ako rozhodca na rôznych súťažiach. V Dobrovoľnej požiarnej ochrane vykonával rôzne funkcie vrátane predsedu Dobrovoľného hasičského zboru v Bardejove. V meste sa zapájal aj do preventívnej činnosti a ako člen asistenčných hliadok spolupôsobil aj pri rôznych spoločenských, kultúrnych a športových podujatiach.

Za jeho aktívnu a obetavú prácu mu boli udelené viaceré hasičské vyznamenania: Za príkladnú prácu - v roku 1961, Za zásluhy - v roku 1988, Za mimoriadne zásluhy - v roku 1992, Za vernosť 60 rokov – v roku 2009. Čestný titul Zaslúžilý člen Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR mu bol odovzdaný v Bratislave v roku 1997.

Pán Jozef Kořinek celý svoj život zasvätil dobrovoľnému hasičstvu. Jeho životné zanietenie prevzali všetci členovia rodiny, ktorí sú taktiež aktívnymi členmi Dobrovoľnej požiarnej ochrany. Cenu prevzala manželka Mária Kořinková.

Primátor mesta Bardejov udelil Cenu primátora mesta aj Ladislavovi Nemcovi, za dlhoročnú odbornú a vysokokvalifikovanú prácu, keď sa ako vedúci zamestnanec v Bardejovských pozemných stavbách efektívnym systémom riadenia a realizácie podieľal na mnohých náročných priemyselných a inžinierskych stavbách, pozemných komunikáciách, infraštruktúre, rekonštrukcii a prestavbách objektov a iných významných stavbách nielen doma, ale aj v zahraničí

- za významný podiel na REVITALIZÁCII CENTRÁLNEJ MESTSKEJ ZÓNY MESTA BARDEJOV, na zhotovení stavby Skate park Bardejov a kruhových križovatiek v meste Bardejov

- za nezabudnuteľný a obetavý podiel na úspechoch a sláve bardejovského futbalu, kedy v krízových rokoch 2003 – 2004 prevzal v zložitej situácii vedenie klubu a stal sa prezidentom Bardejovského športového klubu. V tomto neľahkom období futbalisti BŠK hrali tretiu ligu, kde nakoniec pod novým vedením nielenže v nej zotrvali, ale v konkurencii 16. mužstiev obsadili 7. miesto.

Jozef Halecký získal Cenu primátora mesta Bardejov pri príležitosti životného jubilea 65 rokov, za neúnavnú činnosť v oblasti medicíny – v oblasti kardiológie, za odbornú a kvalifikovanú prácu a opateru, za empatiu a ľudský prístup prejavený ľuďom, ktorí to najviac potrebujú – svojim pacientom, za dlhoročnú a prospešnú prácu v riadiacich funkciách v oblasti zdravotníctva na postoch riaditeľa bardejovskej nemocnice a lekárskeho riaditeľa v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., za nezištnú pomoc vo veciach verejných, kedy ako poslanec NR SR presadzoval záujmy Bardejova a Bardejovčanov.

Ocenenie si prevzal aj Július Zbyňovský, ktorému cena bola udelená pri príležitosti životného jubilea 60 rokov za vysoko humánny, angažovaný a odborný prístup k vykonávaniu svojej pracovnej náplne v každom období svojej profesionálnej kariéry na rôznych služobných postoch v pôsobnosti okresu Bardejov. Do roku 2007 zastával MUDr. Július Zbyňovský post riaditeľa Úradu verejného zdravotníctva v Bardejove. V súčasnosti je vedúcim odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja.

Cenu primátora mesta Bardejov obdŕžala Katarína Hudačková. Študentkou 4. ročníka Gymnázia Leonarda Stőckela v Bardejove patrí medzi výborných žiakov a medzi jej najdôležitejšie charakterové vlastnosti patria: samostatnosť, tvorivosť a nápaditosť.

Katarína Hudačková veľmi úspešne reprezentovala svoju školu, mesto Bardejov a Prešovský samosprávny kraj na viacerých súťažiach v oblasti biológie a ekológie. Jej prvé ornitologické sú spojené s hustotou rozšírenia a dynamikou hniezdenia volaviek. K výskumu ju motivovalo sledovanie zmien v adaptácii volaviek popolavých na rôzne antropogénne faktory pri jej rodnej obci Komárov. Okrem toho sa venovala aj skúmaniu antipredačnej stratégie vtákov. Svoje poznatky prezentovala na viacerych súťažiach nielen v rámci kraja, ale aj na národnej a medzinárodnej úrovni, kde získala dve strieborné medaily. V roku 2013 bola Kataríne Hudačkovej a jej školiteľovi RNDr. Jánovi Klebanovi, PhD. Udelená Cena ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky za najkvalitnejší a najúspešnejší študentský projekt.

Na celoslovenskom kole biologickej olympiády na umiestnila na striebornej priečke, odkiaľ postúpila na medzinárodnú olympiádu Internacional Young Inventors Project 2015, ktorá sa uskutočnila v máji v Tbilisi v Gruzínsku, kde získala v celosvetovej konkurencii zlatú medailu. Okrem toho je v užšom výbere na medzinárodnú súťaž environmentálnych projektov INEPO 2016, ktorá sa bude konať v tureckom Istanbule. Ešte prezradíme, že v novembri minulého roka jej za vynikajúce výsledky udelil minister školstva, vedy, techniky a športu SR Pamätnú medailu sv. Gorazda.

Vekom veľmi mladý, ale dosiahnutými výsledkami veľký muž. Športovec, reprezentant, ktorý na mape sveta výrazne zviditeľnil nielen naše malé Slovensko, ale aj naše mesto. Ján Velgos – člen Klubu silového trojboja a kulturistiky Matej. Cenu získal za skvelú a príkladnú reprezentáciu a šírenie dobrého mena mesta Bardejov, ako aj celého Slovenska, keď sa na domácich, európskych a celosvetových šampionátoch stal absolútnym víťazom vo svojej vekovej kategórii v disciplínach – tlak na lavičke a silový trojboj, v ktorých zároveň vytvoril 5 svetových rekordov.

Cenu primátora mesta Bardejov získal Bardejovský šachový klub. V roku 1975 obnovil svoju činnosť zlúčením šachového krúžku pri Závodnom klube ROH n. p. Jas a šachistov z radov TJ Partizán a TJ Slávia ODPaM vznikol pomerne silný a životaschopný oddiel, ktorý si vytýčil hlavné ciele: pracovať s mládežou, vyškoliť kvalitných trénerov a rozhodcov, organizovať šachové turnaje aj s medzinárodnou účasťou a prilákať do Bardejova osobnosti šachového sveta. Za štyridsať rokov existencie šachového klubu sa bardejovský šach prebojoval do najvyšších klubových súťaží.. Hráči hrajú v prvej šachovej lige, zúčastňujú sa medzinárodných šachových turnajov, mládežníckych i dospelých, zmerali si sily s mnohými významnými šachovými majstrami i veľmajstrami.

Bardejovskí šachisti reprezentovali klub i mesto na majstrovstvách bývalého Československa, Slovenska na majstrovstvách Európy a sveta na šachových olympiádach v Indii, Turecku, Španielsku, Rusku, Gruzinsku, Slovinsku alebo vo Francúzsku. Z mnohých, ktorí reprezentovali bardejovský šach možno spomenúť Alenu Bekiarisovú, Petra Kaľatu, Zuzanu Žemličkovu, Antona Kovaľa, Dominiku Ferkovú. Za veľmi významné možno považovať aj to, že bardejovskí šachisti hrajú najvyššie klubové súťaže a to so svojimi odchovancami. V šachovom výbore pracujú dlhoroční obetaví funkcionári, ktorí neľutujú čas ani prostriedky na to, aby odovzdali skúsenosti mladej nastupujúcej generácii. Ich najväčším želaním je, aby štafeta vynikajúcich výsledkov pokračovala aj v budúcnosti.

K vynikajúcej propagácii nášho mesta vo svete prispeli aj významné šachové osobnosti, ktoré hrali v našom meste, ako napr. Salo Flohr, Ratmir Cholmov, Ajvars Gipslis, Viktor Kuprejčik, Vlastimil Hort, Ľubomír Vtáčnik, Vlastimil Jansa, Ján Pachelka, ale aj mnohí iní. Cenu prevzal predseda klubu Ján Cuper. 

 

(11:15, red, foto: Fotošot)

 

 

fotošot.jpg

 

12366319_1106819546027096_6842759724891510124_n.jpg

865
Diskusia
Pridať komentár