Skvelá facebooková stránka Okresná futbalová súťaž Bardejov

3427x
15. Júl 2023
Spolupráca s oficiálnymi futbalovými štruktúrami viazne
Na stránke nájdete vždy aktuálne informácie 
 
Vyzerá to tak, že futbalu sa po nútenom prerušení COVIDOM v okrese Bardejov začína dariť. Okresná liga mala potrebné „grády“ a o titul a postup do 6. ligy sa bojovalo s nasadením života.
 
Víťaz, čuduj sa svete, sa rozhodol, že do vyššej súťaže pôjde. Do ďalšieho ročníka už dvoch okresných súťaží sa prihlásilo podstatne viac družstiev a tak od budúcej sezóny budú mať na Hornom Šariši aj 8. ligu.
 
Zrkadielkom okresného futbalu je vznik facebookovej stránky Okresná futbalová súťaž Bardejov. Stránka vznikla v októbri 2021 pod názvom "VII.liga ObFZ Bardejov". Aktuálne nesie názov Okresná futbalová súťaž Bardejov, ktorý už administrátori neplánujú meniť.
 
 
Jej propagácii veľmi pomohla skupina Futbal v Bardejove (vyše 4000 členov), ktorá sa taktiež podieľa na zviditeľňovaní našich klubov medzi širokou verejnosťou.
 
Požiadali sme adminov tejto skupiny o odpovede na pár otázok. Tí však veľmi slušne odmietli s tým, že plánujú zostať v anonymite. Téma sa zdala zaujímavá a tak sme sa dohodli, že odpovede poskytnú, ale po ich identite sa pátrať nebude.
 
O tom, prečo je to tak, hovoria: „Hlavným dôvodom je objektívnosť našej stránky. Keďže sme aktívni hráči, mohlo by prísť zo strany funkcionárov, trénerov, spoluhráčov či fanúšikov k snahám o ovplyvňovanie nášho obsahu. Anonymita nám tiež dáva možnosť získavať informácie priamo z vnútra klubov či možnosť otvárať rôzne kontroverzné témy. Uvedomujeme si, že pre niekoho to nemusí byť fér hra, ale vďaka anonymite nie sme nijako ovplyvniteľní.“
 
Aj takéto štatistiky nájdete na stránke 
 
Chlapci si dali neľahkú úlohu propagovať okresný futbal a zároveň poskytovať servis o všetkom, čo sa v okrese udialo.
 
„Myšlienka založiť stránku bola prostá - chceli sme spraviť to, čo nám samotným chýbalo. A teda, mať všetko na jednom mieste. Zrejme každého unavuje blúdenie a preklikávanie sa Futbalnetom, či hľadanie úradných správ na stránke zväzu. A keďže na sociálnych sieťach už nie sú len mladí ľudia, ale aj stredná a staršia generácia, stránka na Facebooku bola najlogickejšia voľba. Fanúšikovia sa tak už nemusia trápiť hľadaním toho, kedy a kde hrá či hral ich tím, ale naservírujeme im to priamo do ich virtuálnej kuchyne.“
 
Práca aj keď náročná najmä na čas ich baví. „Ak by nás nebavila, zrejme by sme stránku už dávno zrušili. Keďže nie sme nikým financovaní a všetko robíme na úkor voľného času, mohli by sme ju kedykoľvek zrušiť.
 
Táto práca je však pre nás forma oddychu. Podobne, ako počas 90 minút na ihrisku, tak aj pri spravovaní stránky "vypíname" okolitý svet a zabúdame na všetky každodenné starosti. Najviac si užívame tvorbu pozvánok na jednotlivé kolá, pri ktorých sa snažíme nalákať fanúšikov na zápasy nielen štatistikami, ale aj žartovnými bonmotmi. Futbal totiž nie je len hra, ale predovšetkým zábava. Podobným štýlom sa následne snažíme zhrnúť aj výsledky stretnutí.“
 
 
Spolupráca s oficiálnymi futbalovými štruktúrami viazne. Možno by nebolo od veci, ak by funkcionári zväzu pristupovali k celej záležitosti trošku s nadhľadom. Admini Okresnej futbalovej súťaže to vidia takto:
 
„Bohužiaľ spolupráca s oblastným zväzom (ObFZ Bardejov) je prakticky nulová. Zväzoví funkcionári totiž neakceptujú našu podmienku zostať v anonymite, preto nás ignorujú. Je to škoda, pretože sme mali ambíciu byť ich predĺženou rukou a zároveň aj akýmsi mostom medzi funkcionármi na zväze a fanúšikmi.
 
Núkali sme im aj možnosť vysvetliť nedávnu kauzu týkajúcu sa tretieho miesta, keď namiesto Lopúchova uprednostnili Osikov, no odpovede sme sa, žiaľ, nedočkali. Sme ich kontaktovali ohľadom zoznamu účastníkov pre novú sezónu, resp. sme chceli poznať výsledky z nedávnej Riadnej konferencie zväzu, ktorej závery na svoj web nedávajú. Bohužiaľ, naša snaha bola márna.“
 
 
Okresná futbalová súťaž Bardejov je naklonená spolupráci s každým, kto to myslí s futbalom dobre a je ochotný v rámci svojich možností pomôcť.
 
„Sme otvorení akejkoľvek spolupráci, ktorá dáva zmysel. Počas zimy sa nám trebárs ozval tunajší výrobca dresov a športového oblečenia, ktorý chcel prostredníctvom nás pomôcť klubom tým, že im dá zľavu na ich výrobky. Keďže si vážime každého, kto v týchto neľahkých časoch pomáha amatérskemu futbalu, robili sme to nezištne bez nároku na províziu.“
 
Na Slovensku je to tak. Ak niečo robíte, vždy sa nájde kopec kritikov, ktorí by to určite robili lepšie len sa im akosi nechce. O odozvách na svoju prácu admini povedali:
 
„Negatívne komentáre počúvame najmä od našich manželiek, ktoré kritizujú predovšetkým našu grafiku (smiech). Negatívne ohlasy sme mali najmä po vzniku stránky, keďže si ľudia mysleli, že sme zväzová stránka, preto od nás žiadali informácie, ktoré sme im nevedeli poskytnúť. Samozrejme, aj v súčasnosti sa ešte objaví kritika. Snažíme sa jej však predchádzať najmä tým, že nedehonestujeme výkony hráčov. Treba si uvedomiť, že nik z nich nie je profík a všetko robia len z lásky k futbalu.“
 
 
Správcovia skupiny sa rozhodli nevystúpiť z ilegality. Aj tak sme sa čo to o nich dozvedeli. Sú to aktívni hráči pôsobiaci v kluboch okresnej súťaže.
 
Svoju „mimopracovnú“ činnosť robia s odhodlaním a pre vlastné potešenie a ich práca je skutočne zaujímavá. Skupina prináša pozvánky na „ligové zápasy“ a ich hodnotenie. Mimochodom fundované a citlivo a inteligentne vtipné, nikoho neurážajúce. Priam dokonalé štatistiky, tabuľky a prehľady, z ktorých čerpá, okrem iných, aj autor tohto rozhovoru.
 
Všetko robia v rámci voľného času bez nároku na akýkoľvek honorár od zväzu či vlastných partnerov. Ich harmonogram počas jari a jesene je asi takýto: nedeľa večer: súhrn kola. Pondelok ráno: aktuálne tabuľky, streda večer: úradné správy. Štvrtok večer: pozvánka na najbližšie kolo. Počas letnej a zimnej prestávky sú na stránke zverejňované predovšetkým štatistiky, prestupy či rôzne súťaže.
 
Hráči si prostredníctvom stránky zároveň môžu nájsť nové kluby, ako aj kluby nové posily.
(9:37, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár