Na najstaršej materskej škole vo Svidníku vznikla prvá zelená strecha v meste

1609x
14. Júl 2023
Na najstaršej materskej škole vo Svidníku vznikla za 230-tisíc eur prvá zelená strecha v meste
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Svidník) 
 
Mesto Svidník ukončilo vybudovanie prvej zelenej strechy v meste. Nachádza sa na budove najstaršej materskej školy na ulici Ľ. Štúra. Na jej streche pribudlo viac ako 10-tisíc kusov štyroch druhov rozchodníkov, ktoré po zakvitnutí kompletne zaplnia jej priestor. Celková výška investícií predstavuje 230-tis eur.
 
Ako informovala hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová, na vybudovanie zelenej strechy na pavilóne školy získalo mesto príspevok z Ministerstva životného prostredia SR vo výške viac ako 166-tisíc eur.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Svidník)  
 
„Zelená infraštruktúra je osvedčeným nástrojom, ktorým sa z prírody získavajú ekologické, ekonomické a sociálne prínosy a sme veľmi radi, že tento typ ekologického opatrenia už máme na mestskej budove. Zelená strecha na materskej škole bude mať vo svojej lokalite vplyv na biodiverzitu, vytvorí vhodné prostredie pre vtáky, motýle a ďalší užitočný hmyz a zároveň je potvrdený vplyv na znižovanie horúčav vo svojom prostredí. Zelená strecha je pritom výborný spôsob ako zadržať dažďovú vodu, ktorá by zbytočne išla do kanalizácie,“ uviedla Tchirová.
 
Extenzívny typ zelenej strechy zaberá 664 metrov štvorcových a má hrúbku do 120 milimetrov. Na strechu umiestnili prané riečne kamenivo, ktoré sa použilo na 50 centimetrov široký pas pozdĺž atiky a okolo odvetrávacích komínov. Posadené sú štyri druhy rozchodníkov, vrátane drenážnej a akumulačnej vrstvy.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Svidník) 
 
„Vybudovanie zelenej strechy vníma mesto Svidník ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov nášho mesta. S takýmto citlivým prístupom sa stále viac venujeme budovaniu chodníkov z polopriepustných materiálov, podporujeme šport v meste, vybudovali sme zimnú športovú halu, pripravujeme ihrisko Rodinka na ulici Mládeže a práve sa realizuje Agátový háj vo vnútrobloku. Sadíme kvetinové záhony i nové stromy,“ pripomenula hovorkyňa mesta.
 
Mesto pritom získalo financie aj na projekt zateplenia pavilónu materskej školy na ulici Ľ. Štúra. Za takmer 290-tisíc eur zatepľujú obvodové steny a strechu nad prístreškom. Vymenia sa okná aj dvere. „Práce sú vo finálnej fáze a ukončené budú v najbližších dňoch. Predpokladaný termín ukončenia je do konca júla,“ dodala Tchirová.
(11:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár