Richard Raši a Peter Žiga navštívili bardejovské firmy

2434x
19. Február 2020
Pracovná návšteva
Videoreportáž (Zdroj: Bardejovská televízia)
 
Bardejov pracovne navštívili podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, minister hospodárstva Peter Žiga, štátny tajomník ministerstva Vojtech Ferenc a vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok.
 
Cieľom ich pracovnej cesty bolo zhodnotenie plnenia úloh a využitie finančných prostriedkov pridelených v rámci Akčného plánu najmenej rozvinutých okresov a štátnych podporných grantov.
 
Hneď po príchode krátko predpoludním - po krátkom stretnutí v kancelárii primátora mesta – viedli ich kroky do spoločnosti Kamax, ktorá získala štátnu podporu v sume 5 miliónov eur aj na výstavbu novej výrobnej haly. Spoločnosť tu chce v krátkom časovom horizonte vytvoriť ďalšie pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou v rámci výstavby novej výrobnej haly skrutkárne. Spoločnosť v istom čase zamestnávala do 190 ľudí (v súčasnosti v súvislosti s robotizáciou ich počet mierne klesol) a existuje reálny predpoklad, že dopyt po ich výrobnej produkcii (vysokopevnostný spojovací materiál) bude rásť.
 
Stimul 5 miliónov eur
 
Podpredseda vlády si so svojim sprievodom pozrel aj výrobné priestory spoločnosti Obuv Špeciál a Uvex, stretol sa s vedením a zamestnancami v neformálnom rozhovore. Ako poznamenal minister Peter Žiga „...teraz (vedenie Kamax-u) prišlo s myšlienkou vlastnej investície zhruba 20 miliónov eur, preto sme sa rozhodli poskytnúť im stimul 5 miliónov, z ktorých 2 milióny pôjdu priamo v peňažnej podobe a 3 milióny vo forme daňových úľav. Boli sme aj v obuvníckej firme a myslím si, že je dôležité, že bardejovský okres tvorí taký pilier severovýchodného Slovenska. Tu je veľmi angažované vedenie mesta“.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Následne zavítal aj do vyučovacích priestorov a samotnej budovy Spojenej školy Juraja Henischa. Vo výučbových priestoroch na Kúpeľnej ulici hostia otvorili zváračský trenažér, na ktorý škola získala grant 150 tisíc eur a ktorý výrazným spôsobom skvalitní vyučovací proces a prispeje k neporovnateľne väčšej zručnosti a získavaniu pracovných návykov študentov, aby potom v aule školy vyslovil na stretnutí so študentmi presvedčenie, že blížiace sa maturitné skúšky dopadnú dobre. „Nemôžeme mať iba gymnazistov, ale potrebujeme aj ľudí, ktorí sú zruční a po vyučení môžu ísť hneď do praxe a práve táto škola je toho typickým príkladom“ – povedal na margo videného podpredseda vlády Richard Raši.
 
40 nových pracovných miest
 
Ďalšou spoločnosťou, ktorá v pondelok prijímala predstaviteľov štátu bola spoločnosť V+S Welding, ktorá má svoje výrobné priestory v Tarnove a jej výrobný program tvoria najmä bankomaty a poľnohospodárske stroje. Spoločnosť dostala investičnú pomoc 1,1 milióna eur, plánuje vytvoriť 40 nových pracovných miesta a je to firma s veľkou perspektívou. Ako Richard Raši poznamenal, preňho bolo zaujímavosťou dozvedieť sa, že v našom okrese sa robí základ všetkých bankomatov, ktoré ľudia bežne používajú.
 
Záver návštevy patril bytovému domu na ulici Pod Papierňou 56, kde bola vyhlásená mimoriadna situácia, o ktorej už bolo informované. Richard Raši po prehliadke bytových priestorov skonštatoval, že „...mimoriadna situácia sa rieši veľmi aktívne. Vláda bude prostredníctvom ministerstva vnútra požiadaná, aby kompenzovala samospráve náklady spojené s odstraňovaním jej následkov. Tak rýchlo, ako budú následky odstránené, tak rýchlo refundácia aj prebehne. Predpokladám, že to budú desiatky tisíc eur, ale sú to mimoriadne situácie a tie sa musia riešiť aj s prispením vlády“.
 
Samosprávu mimoriadne teší konštatovanie vládnych predstaviteľov, že vytvára maximálne podmienky na ďalší dynamický rozvoj mesta a okresu a to je hlavný záver celej návštevy.
(9:35, Š. Hij, foto: M. Tribus, video: Bardejovská televízia)
Diskusia
Pridať komentár