Ukončená rekonštrukcia mosta vo Sveržove

637x
16. Október 2020
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja úspešne ukončila ďalšiu stavbu zo svojho mostného programu. Rekonštrukcia mosta, ktorý sa nachádza na ceste III. triedy v extraviláne obce Sveržov, bola vzhľadom na jeho zlý stav nevyhnutná. Cestou ponad potok Kamenec prúdia počas leta aj pútnici a turisti do známeho pútnického miesta Gaboltov, prvoradé bolo preto zlepšenie bezpečnosti.
 
„Riešili sme kompletnú rekonštrukciu hornej stavby mosta a úplnú výmenu spriahujúcej dosky, ktorá bola predtým vo forme vyrovnávajúceho betónu, takže teraz sa celý most stužil,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.
 
Kompletnou výmenou prešli aj konštrukčné vrstvy na moste. Takisto bol doplnený a rozšírený chodník pre peších i cyklistov. V budúcnosti by mohla na mieste pribudnúť aj cyklotrasa.
 
„Naozaj bolo potrebné vybudovať tento most nanovo a opraviť ho tak, aby zvýšil bezpečnosť či už peších, cyklistov a samozrejme hlavne motoristov, lebo tých tu prúdi najviac,“ podotkol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Celková investícia bola vo výšte 450-tisíc eur. S ďalšou regionálnou stavbou mosta začali aj v Marhani, kde už bolo odovzdané stavenisko. Angažovanie kraja vyzdvihol aj samotný starosta obce Sveržov.
 
„Mňa to o to viac viaže, pretože som aj starostom tejto obce. V tejto ceste mám taký smutný príbeh. Zomrel mi tu otec, keď išiel z púte z Gaboltova. Iróniou je, že ho zrazila motorka počas púte,“ uzavrel starosta obce Sveržov Pavol Ceľuch.
 
O rekonštrukciu mosta cez potok Kamenec sa uchádzalo celkovo šesť firiem. Tej víťaznej sa podarilo stavbu opraviť za 180 dní.