VIDEO | Kauza na Tehelnej pokračuje: Nespokojní záhradkári zo stretnutia s poslankyňou odišli

2144x
18. Jún 2023
Ako ďalej? 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
S cieľom informovať obyvateľov o aktuálnej situácii a upokojiť vášne a útoky nielen voči poslankyni, zorganizovala poslankyňa Bardejovského mestského zastupiteľstva Nataša Milistenferová v zasadačke Mestského úradu stretnutie s občanmi svojho volebného obvodu.
 
Dôvodom boli verbálne útoky na poslankyňu, vyhrážanie, ohováranie a poškodzovanie dobrého mena skupinou obyvateľov a záhradkárov nad Tehelnou ulicou.
 
Na stretnutie pozvala aj primátora, viceprimátorov, vedúceho oddelenia životného prostredia, vedúceho oddelenia komunálnych činností a dopravy, poslancov Mestského zastupiteľstva v Bardejove a médiá.
 
Stretnutie však skôr nedopadlo ako dopadlo, pretože za mesto nakoniec prišiel iba Peter Holeva z referátu územného plánovania.
 
Čo sa týka zástupcov nespokojných záhradkárov, dôvod ich nespokojnosti nám ostal tiež neznámy. Verejnej diskusie s poslankyňou za prítomnosti kamier za zúčastniť odmietli a zo stretnutia odišli. Kauza panelovej cesty na Tehelnej ulici začala pred piatimi rokmi.
 
 
V apríli 2018 obyvatelia Tehelnej podľa zvýšeného pohybu nákladných áut zistili, že mesto vydalo spoločnosti General Estate Development Bardejovského podnikateľa Mareka Kuchtu stavebné povolenie na prípravnú výstavbu komunikácii a sieti k budúcej stavbe viac ako štyridsiatich rodinných domov.
 
Ľudia z Tehelnej sa obávali sa poškodzovanie prírody nákladnými vozidlami v blízkosti ich rodinných domov, rušenia súkromia obyvateľov, zvýšenej dopravnej zaťaženosti, koncentrácie vozidiel spôsobujúcich hluk, možných zosuvov priľahlých záhrad a porušenia statiky pozemkov a domov.
 
Namietali tiež možné poškodenie vodovodného potrubia pod panelovou cestou, zosuvy pôdy, znečisťovanie ovzdušia, rušenia svetlom a 24-hodinovou prevádzkou v bezprostrednej blízkosti obytných miestností.
 
Zástupkyňa obyvateľov, dnes poslankyňa mestského zastupiteľstva za tento obvod Nataša Milistenferová, mestu krátko nato doručila petíciu proti používaniu rozbitej panelovej cesty ako prístupu k stavbe. Cesta zo starých panelov už roky slúži na prechod do blízkej záhradkárskej oblasti.
 
Obyvatelia podali aj podnet na prokuratúru. V júni 2018 prišli ľudia z Tehelnej protestovať priamo na zasadnutie mestského zastupiteľstva. Priamo tam im primátor prisľúbil, že mesto problém určite vyrieši. Že panelová cesta sa používať nebude a spoločne s developerom sa budú snažiť nájsť inú prístupovú cestu k budúcej stavbe.
 
Dodnes sa tak nestalo. Ani po desiatkach žiadostí, sťažností, podnetov, podaní a dokonca po súdnom pojednávaní nie je problém „panelky-nepanelky“ vyriešený.
 
Naopak. Na adresu poslankyne smerujú vulgarizmy a vyhrážanie sa, tentokrát zo strany záhradkárov. O stanovisko k tejto kauze sme požiadali vedenie mesta Bardejov, zástupcov záhradkárov nad Tehelnou ulicou, ako aj druhého poslanca tohto volebného obvodu Petra Demjanoviča.
(16:57, red) 
Diskusia
Pridať komentár