Hádzanári Tatrana si vybojovali rozhodujúci zápas v boji o majstra Slovenska

1400x
18. Máj 2023
Sezónu Niké handball extraligy rozhodne až záverečný piaty zápas finálovej série
Obrovská radosť hráčov Tatrana Prešov 
 
Hádzanárom Tatrana Prešov sa podarilo vyrovnať stav série proti MŠK Považská Bystrica na 2:2, a to tým najviac dramatickým spôsobom – v sedemmetrovom rozstrele, ktorý vyhrali 3:2.
 
Štvrté finále sa pritom v riadnom hracom čase skončilo nerozhodne 24:24 (15:11). Najviac gólov Tatrana v zápase zaznamenal Oliver Rábek, ktorý skóroval šesťkrát.
 
Tatran, podobne ako naposledy v Považskej Bystrici, takmer počas celého zápasu viedol. Na konci prvého, aj v úvode druhého polčasu mal opätovne päťgólový náskok. V závere však boli bližšie k zisku majstrovského titulu hostia, ktorí sa Ďurišom ujali v poslednej minúte vedenia.
 
Desať sekúnd pred koncom však vyrovnal Lopez a duel poslal do sedmičkového rozstrelu. V ňom zlikvidoval Igor Čupryna tri sedmičky súperov a Tatran vybojoval rozhodujúci piaty duel.
 
NHE – 4. finále:
 
Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica 27:26 (24:24, 15:11) po 7m, stav série: 2:2
 
Zostava a góly Tatrana: Čupryna, Colodeti – Rábek 6/1, Mitaľ 3, Fenár 1, Kravčák, Gogola 1, Ivanovič, Kasatkin 5, Turek, Lopez 5, Michalka, Urban 2, Kimák-Fejko, Hernandez, Carapkin 1.
 
Najviac gólov súpera: Hozman 5, M. Briatka 5/3, Žilinčík 4, Sloboda 4/2, 7-metrové hody: 3/1 – 6/5, vylúčenia: 6:3
Priebeh: 2:0, 2:4, 6:5, 7:7, 10:8, 13:9, 15:10, 17:12, 17:14, 20:16, 21:18, 23:20, 23:24
Rozstrel: Vallo 0:1, Rábek nedal, Briatka nedal, Lopez 1:1, Žilinčík nedal, Fenár 2:1, Sloboda 2:2, Ivanovič 3:2, Ďuriš nedal
 
 
Duel začali lepšie domáci, ktorí otvorili skóre gólmi Lopeza a Urbana. Nepremenená sedmička Rábeka, vylúčenie Urbana a zopár technických chýb však znamenali v 9. minúte hosťujúci obrat na 2:4. Tatran ale odpovedal trojgólovou sériou a po ďalšom trojgólovom ťahu medzi 19. a 21. minútou ušiel súperovi zo 7:7 na 10:7.
 
Aj keď hostia dvoma gólmi mierny náskok stiahli, domáci boli aktívnejší a Kasatkin v závere polčasu natiahol náskok na päť gólov – 15:10. Posledné gólové slovo v prvom polčase ale mal hosťujúci Gardian.
 
Tatran si udržiaval vedenie aj počas druhého dejstva. Podobne ako v predchádzajúcom súboji bol v 35. minúte v päťgólovom trháku 17:12, ako sa ale ukázalo, ani to opäť nestačilo na pokojný záver.
 
Až do 55. minúty si pritom zverenci trénera Mareka Gernáta držali 2-3 gólový náskok. Päť minút pred koncom Rábek zvýšil na 23:20, lenže vzápätí prišli dve domáceho vylúčenia v priebehu necelej minúty za sebou a z nich dva sedemmetrové hody, keď Kasatkin v útoku úmyselne fauloval prenikajúceho hráča.
 
 
Obe sedmičky premenil Sloboda a rozdiel tak bol jednogólový. Domáci boli zrazu pod tlakom a dopúšťali sa zbytočných chýb. Presilovku využil na vyrovnanie na 23:23 gólom cez celé ihrisko brankár Kovačin a Ďuriš pol minúty pred koncom poslal Považskú do vedenia.
 
Hostia tak už siahali na majstrovskú trofej, ale záverečnú akciu zápasu po oddychovom čase domáci zvládli dohrať Lopezovi do krídla a španielsky legionár desať sekúnd pred koncom vyrovnal na 24:24.
 
O všetkom tak musel rozhodnúť sedmičkový rozstrel. Kým v zápase premenili domáci len jeden z troch trestných hodov a hostia uspeli zo šiestich pokusov päťkrát, v najdôležitejších chvíľach to bolo opačne.
 
Aj keď rozstrel gólovo otvoril hosťujúci Vallo a domáci kapitán Rábek proti Kovačinovi neuspel. Potom však prišli veľké chvíle domáceho gólmana Igor Čuprynu, ktorý postupne vychytal Briatku i Žilinčíka a po premenených sedmičkách Lopeza, Fenára a Ivanoviča za stavu 3:2 jeho zákrok proti Ďurišovi definitívne posunul finálovú sériu do rozhodujúceho zápasu.
 
Povedali po zápase 
 
Marek Gernát, tréner Tatrana: „Opäť sa zopakovala situácia, že sa rozhoduje v závere. Celý čas si držíme náskok, ale v záverečných 5 až 7 minútach sa akoby zľakneme výhry, robíme fatálne chyby, strácame jednoduché lopty a nevieme zakončiť pod tlakom. Mali sme nôž na krku a nebolo to vôbec jednoduché, ale dosiahli sme potrebné víťazstvo. Vedel som, že to bude ťažký zápas a rozhodnú záverečné sekundy, pričom som mal pocit, že môže rozhodovať až rozstrel. Nakoniec sa to naplnilo a pri sedmičkách sme boli šťastnejší. Myslím si ale, že z pohľadu celého duelu sme boli lepším tímom. Nebolo to jednoduché, ale uhrali sme to."
 
Igor Čupryna, brankár Tatrana Prešov: „V takomto finále si nemôžeme dovoliť urobiť také zbytočné chyby, aké sme urobili. Chvalabohu, že tentoraz bolo šťastie na našej strane. Čo sa týka sedmičiek, už som takéto vypäté chvíle v kariére zažil. Ako hovorí tréner brankárov, tu musíš vypnúť emóciu a hrať hlavou. Dnes to pomohlo…“
 
Sergio Lopez, hráč Tatrana: „Najdôležitejší je výsledok. Odohrali sme tak trochu divoký zápas, v ktorom sme skombinovali dobré momenty s chybami, ktoré sme robili aj predtým. Vďaka práci pri tých dobrých momentoch sme mali šancu na víťazstvo, ale tých chýb sa nesmieme opätovne dopúšťať. Výsledok je v tomto momente to, čo nás môže tešiť na-jviac.“
 
Damián Mitaľ, hráč Tatrana: „Zápas bol vyhecovaný a nervozita vysoká na oboch stranách. Môžeme poďakovať fanúšikom, ktorí tu boli a podporili nás a aj vďaka nim sme to dokázali uhrať na sedmičky, kde Čupa výborne zachytal. Teraz je hlavné si oddýchnuť, zrelaxovať a pripraviť sa na rozhodujúci duel, ktorý chceme určite vyhrať.“
 
Rozhodujúci piaty zápas, v ktorom sa rozhodne o majstrovi Slovenska, je na programe v sobotu 20. mája o 18:00 hod. v Považskej Bystrici.
(11:24, Tatran Prešov)
Diskusia
Pridať komentár