Nikita Bezecná: najväčšou výzvou počas svadobnej sezóny je pre mňa nedostatok spánku

957x
02. Apríl 2023
Rozhovor s fotografkou Nikitou Bezecnou
 
Na Slovensku nemáme núdzu o talentovaných umelcov a veľkú časť z nich zastupujú fotografi. Avšak, vypracovať sa a prekonať konkurenciu v tomto odvetví nie je najľahšie. Fotografka Nikita Bezecná, ktorá pochádza zo Svidníka, je primárne svadobnou fotografkou.
 
V našom rozhovore sme sa ňou zhovárali okrem iného aj o tom, ako sa k fotografovaniu dostala a akými schopnosťami by mal disponovať úspešný fotograf.
 
Môžeš našim čitateľom prezradiť, aké dôvody ťa priviedli k fotografovaniu a kedy si sa rozhodla, že práca fotografky je pre teba to pravé?
 
Prvotnou príčinou, ešte na základnej škole, bola túžba objavovať nové spôsoby, ako sa kreatívne vyjadriť, ako vyjadriť svoje myšlienky a emócie. Postupne som sa do fotografie zamilovala viac a viac.
 
 
Fotenie mi umožňuje zachytávať okamihy, ktoré sú tak krehké a pominuteľné a vytvoriť z nich niečo trvalé a krásne. Predstavuje pre mňa spôsob, ako spojiť svoju vášeň s prácou a pomáhať tak ľuďom zachytiť najdôležitejšie okamihy ich života.
 
Zvažovala si niekedy aj možnosť iného povolania?
 
Zatiaľ som nezvažovala iné povolanie. Životný štýl, ktorý mi fotenie umožňuje, ma veľmi baví a napĺňa, za čo cítim nesmiernu vďačnosť.
 
Je podľa tvojho názoru práca fotografky náročná? Ak áno, v akom zmysle?
 
Tak ako každé povolanie, aj práca fotografa môže so sebou prinášať rôzne výzvy v mnohých ohľadoch. Najväčšou výzvou počas svadobnej sezóny je pre mňa ne/dostatok spánku.
 
 
Celodenné fotenia do neskorých nočných hodín striedajú dlhé cesty autom a editovanie počas dňa. Komunikácia s klientmi si tiež občas vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a pochopenia. Napriek tomu som presvedčená, že práca fotografa vie byť veľmi krásna a naplňujúca.
 
Vo svojej práci sa zameriavaš primárne na fotografovanie ľudí. Keď si začínala, fotila si aj niečo iné, napríklad prírodu alebo architektúru?
 
Zo začiatku som skúšala fotiť rôzne veci a situácie. Bolo to skôr experimentovanie, kedy som sa snažila zistiť, čo mi najviac vyhovuje a čo ma najviac baví. Neskôr som mala príležitosť fotiť produktové fotografie pre rôzne e-shopy.
 
Si známa predovšetkým ako svadobná fotografka. Prečo práve svadby? Nie je to veľmi náročná oblasť fotografovania?
 
Svadby vnímam ako jedinečné a neopakovateľné udalosti, plné emócií, lásky a radosti. To, že môžem byť súčasťou svadieb mojich klientov a zachytávať pre nich tieto dôležité životné momenty, považujem zakaždým za veľmi vzácne. Zároveň cítim aj veľkú zodpovednosť, nakoľko takéto fotenie si podľa mňa vyžaduje určitú úroveň technických a kreatívnych zručností.
 
 
Ako dlho už fotografuješ svadby?
 
Foteniu svadieb sa venujem od roku 2017.
 
Čo konkrétne je pre teba na fotografovaní svadby najťažšie?
 
Svadobný deň a rôzne situácie v ňom sú niekedy ťažko predvídateľné, čo si vyžaduje určitú dávku flexibility a schopnosť rýchlo reagovať na zmeny a situácie, ktoré sa môžu v priebehu dňa vyskytnúť. Ak fotím viacero svadobných dní po sebe, je to znova o čosi náročnejšie, zvládať dynamiku celého svadobného dňa.
 
Čo iné okrem svadieb a rodinných fotení rada fotíš?
 
Rada fotím ženské a mužské portréty v ateliéri.
 
 
Kde najďalej si už bola fotiť? Boli to aj nejaké zahraničné krajiny?
 
Pokiaľ ide o svadby, najďalej som fotila vo Viedni.
 
V čom podľa teba spočíva úspech fotografa?
 
Do istej miery je to podľa mňa v schopnosti preniesť svoju vlastnú víziu a emócie do fotografie, ktorá dokáže osloviť a zaujať diváka. V ideálnom prípade fotenie nie je len jeho prácou, ale aj životným štýlom a vášňou. Neoddeliteľnou súčasťou je podľa mňa aj energia či „vibe“ ktorú konkrétny človek so sebou prináša.
 
Bolo pre teba náročné presadiť sa ako fotografka a vybudovať si meno?
 
Asi ako každému tvorivému povolaniu, aj foteniu predchádza určitý proces učenia a získavania skúseností. Pre mňa osobne bola výzvou fáza, kedy som sa snažila získať prvé zákazky a nadviazať kontakty s klientmi.
 
 
Niekedy som pracovala na projektoch zadarmo, aby som získala skúsenosti a referencie, ktoré mi neskôr pomohli pri získavaní platených zákaziek. Postupne ku mne prichádzalo čoraz viac klientov, ktorí ma vyhľadávali pre moju prácu a štýl fotiek. Za dôležitý krok v celom procese považujem aj budovanie značky na sociálnych sieťach a marketing. Niekto by mohol nazvať začiatky náročnými, no ja som za nich vďačná, pretože ma nesmierne veľa naučili.
 
Máš nejaké konkrétne fotenie, na ktoré rada spomínaš?
 
Mám šťastie na skvelých klientov a na veľkú väčšina fotení veľmi rada spomínam. Každé fotenie dá sa povedať so sebou prináša nové zážitky, skúsenosti a emócie, takže je ťažké vybrať jedno konkrétne.
 
Aký fotografický odkaz alebo radu by si poslala našim čitateľom?
 
„You don't take a photograph, you make it.“ - Ansel Adams.
(18:51, Tímea Rojková, foto: archív N.B.)
Diskusia
Pridať komentár